Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédelmi szakkör általános iskolásoknak

Szöveg: Tóthné Ilyés Edit |  2010. március 26. 6:23

Általános iskolák igazgatói látogattak a debreceni Kossuth laktanyába március 25-én, hogy a közeljövőben megvalósuló honvédelmi neveléssel kapcsolatos kérdésekben egyeztessenek a Bocskai dandárral. A találkozón tájékoztatót kaptak a tervezett tantervi programokról és pontosították az létszámadatokat.

Áprilistól délutáni szakkör keretében a honvédelem témakörében oktatják majd a katonák az érdeklődő diákokat a laktanyában.

Három éve született egy megállapodás az MH 5. Bocskai István Lövészdandár és a derecskei I. Rákóczi György Gimnázium és Rendvédelmi Szakközépiskola között, melynek keretében az érdeklődő diákok katonai alapismeretekkel gazdagodhatnak. Az együttműködési megállapodás aláírása után az 1. lövészzászlóalj katonái oktatták a tanulókat, majd a koszovói szerepvállalásuk miatt az 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj kapta ezt a feladatot.

A múlt évben – köszönhetően a város és a dandár között megszületett együttműködési megállapodásnak – a közös munka kiszélesedett, és a debreceni közép- és általános iskolák is csatlakoztak a közös munkához. Az előzetes egyeztetések alapján 8 körzetet alakítottak ki a városban, az egyes körzetek 3-4 iskolát tartalmaznak és körülbelül 50 diákot jelentenek. A foglalkozásokra délutánonként kerül sor, mely során két foglalkozási helyen történik az oktatás: a könyvtárban elméleti katonai ismereteket hallgathatnak a tanulók, a másik helyen a felderítő zászlóalj katonái tartanak gyakorlati foglalkozást.

A honvédelmi nevelés célja a pályaorientáció, ugyanis a jövő generációja első kézből kap információt a katonai szolgálatról.

A közös laktanyai programokon a gyerekek – adott esetben a tanárokkal közösen – képet kaphatnak a katonák mindennapjairól, a munkakörülményekről, és tájékozódhatnak a Magyar Honvédségen belüli lehetőségekről.