Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédségi oltóbuszok a lakosság szolgálatában

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Kertész László |  2021. március 27. 15:04

Első alkalommal álltak szolgálatba a civil lakosság oltása érdekében a Magyar Honvédség katonai oltóbuszai, amelyekkel megkezdődött a lakosság oltása a Nógrád megyei Nőtincsen, március 27-én, szombaton. A különlegesen felszerelt CURRUS ARIES típusú jármű és a tíz fős adminisztrációs, valamint egészségügyi személyzet reggel nyolc órától fogadta az előre meghatározott időpontokra érkező 60 év felettieket, illetve a fiatalabb, de krónikus betegséggel rendelkezőket.

Oltóbusz Nőtincsen KLAC7964

A lakosság védőoltásának támogatása, valamint a protokollok egységesítése érdekében az 1. sz. Mobil Oltóállomás kitelepült Nógrád megye Rétsági járásába, ahol két nap alatt Nőtincs, Felsőpetény és Ősagárd lakosainak oltását végzik az Operatív Törzs felkérésének megfelelően.

A „pilot” jelleggel indított oltási kampány tapasztalatai alapján folytatódhat majd a kistelepüléseket érintő, a Magyar Honvédség mozgó oltóállomását és szakembereit, a helyi önkormányzatokat és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársait is megmozgató oltási művelet.

Oltóbusz Nőtincsen KLAC8060

Mint dr. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára elmondta: pénteken estig már több mint 1 millió 880 ezer állampolgárt kapta meg első, míg 600 ezer főnél is több mindkét védőoltást. Az Országos Oltási Munkacsoport vezetője hangsúlyozta: mindenkit arra kér, hogy regisztráljon a COVID-19 vírusfertőzés hatásai ellen védő oltásra, mert ez az egyetlen fegyver a járvány ellen. „Egyetlen percig sem lehetünk elégedettek, amíg mindenki meg nem kapta az oltást, hiszen csak teljes átoltottság nyújthat védelmet az ország lakossága számára” – fogalmazott.

„A kormány kiemelten fontosnak tartja, hogy azokon a településeken is minél gyorsabban elvégezzék az oltásra regisztráltak ellátását, ahol nincs betöltött háziorvosi praxis vagy egyéb akadályok merültek fel. Ehhez nyújt segítséget a Magyar Honvédség oltóbusza” - tette hozzá dr. György István. Az államtitkár megköszönte az oltásban részt vevő szakemberek és segítőik áldozatkész munkáját, a települési önkormányzatok rugalmas együttműködését és a honvédség gyors, hatékony segítségét.

Oltóbusz Nőtincsen KLAC8027

A HM Currus Zrt. munkatársai a meglévő, CURRUS ARIES típusú, személyszállításra alkalmas moduláris járművek közül ötöt rövid időn belül egészségügyi oltóállomássá alakítottak át.

Dr. Meglécz Katalin orvos ezredes, az MH Egészségügyi Központ haderővédelmi és gyógyító főnöke elmondta: ezekkel a speciális járművekkel egyrészt a honvédség személyi állományának oltását lehet elvégezni, másrészt a magyar lakosság védelmét is segíteni tudják. „Minden olyan képesség és felszerelés, berendezés rajta van ezeken a buszokon, mint ami egy oltóponton is megtalálható. Szeretnénk minél szorosabb együttműködést kialakítani a települések önkormányzataival, hogy minél több helyen tudjunk segíteni a lakosság védelmében” - hangsúlyozta az orvos ezredes.

Oltóbusz Nőtincsen KLAC8011

A leendő helyszínekkel kapcsolatban elhangzott: az Országos Oltási Csoport határozza meg ezeket, a Magyar Honvédség oltóbuszai a beérkező hivatalos felkéréseknek megfelelően érkeznek majd ki a meghatározott településekre. A mobil oltóállomások a helyszínre települve tervezetten napi százötven fő védőoltását végzik.