Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédségi segítség az árvízkárosult óvodának

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. augusztus 20. 12:50

A Magyar Televízió által meghirdetett Összefogás Napja a honvédségen belül is kedvező visszhangra talált. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ináncs óvodája jelentős károkat szenvedett, melynek következtében az óvoda régi épületét a szakemberek életveszélyessé nyilvánították. A Magyar Honvédség és a HM Zrínyi Nonprofit Kft. használati berendezések adományozásával járult hozzá a helyreállításhoz.

Augusztus 20-án a nemzeti ünnep ellenére már korán reggel sokan dolgoztak a település új óvodájánál. Külön brigád dolgozott az óvoda parkjában, de az épületen belül is többféle szakmunka folyt. A Magyar Televízió stábja is készen állt, és Kiss Pétert, a település polgármesterét várták, vele indították az egész napos élő közvetítést.

Nagy Endre iskolaigazgató elmondta: ami ezen a napon községükben történik, az emberi összefogás szép példája. „A települést szerencsére nem öntötte el a víz, de a talajvíz annyira megemelkedett, hogy teljesen tönkretette azokat az épületeket, amelyeket nem szigeteltek megfelelően. Ilyen sorsra jutott a régi óvoda is, ami alapvetően vályogból épült. Az óvodát a statikusok a nyár elején életveszélyessé minősítették. Gyorsan lépni kellett, mert a településen és a környező falvakban több mint hatvanöt kisgyerek maradt volna óvodai ellátás nélkül. Gyors döntésre és áttervezésre került a falu Európai Uniós nagyberuházása, a 245 millió forintos iskola-felújítás", ismertette a történteket.

Az igazgató elmondta még: az iskola a régi alsó osztályos tantermeiből négyet átengedett, amiből kialakításra került a hetvenöt férőhelyes óvoda három csoportszobája, illetve az egyéb kiszolgáló helységek. Ennek fejében az iskolát tetőtér-beépítéssel bővítették ki, és tovább folytatódott a fűtés korszerűsítése, valamint az egyéb felújítási munkálatok. A munkák előre láthatóan szeptember 1-jére, a tanév kezdésre várhatóan be is fejeződnek.

A községnek a problémát a továbbiakban az okozta az igazgató elmondása szerint, hogy a régi óvoda épületben a bútorzat és az egyéb berendezési tárgyak annyira megrongálódtak, hogy használhatatlanná váltak. Az már a nyár elején látható volt, hogy lesz óvodájuk és korszerűsített iskolájuk, de kérdésessé vált, hogy mivel tudják berendezni. A település ekkor fordult segítségért a közvéleményhez.

1595906142
 

A honvédség is segített

Kiss Péter, Ináncs község polgármestere elmondta: a Magyar Televízió Összefogás Napja keretében keresett olyan oktatási intézményeket, amelyek az árvizek során szenvedtek károkat, és ahol országos összefogással segíteni lehet az újrakezdést. A megyei közgyűlés elnöke erre többek között az ináncsi óvodát is javasolta, és szerencséjükre kiválasztásra kerültek. Ekkor segített sokat a televízió, mert amióta a felhívás megjelent a médiában, az önkormányzatnál folyamatosan csörög a telefon, és érkeznek a felajánlások. „Szinte hihetetlen számomra az, hogy ilyen mérhetetlen összefogás van ebben az országban!", fogalmazott a polgármester, és kihangsúlyozta: ebben az összefogásban különösen nagy szimbolikus erővel bír, hogy a felajánlók között élen jár a Magyar Honvédség, amely egykor, a drámai napokban a leghősiesebb feladatokra vállalkozott a térségben. A honvédség az óvoda részére bútorokat és egyéb használati berendezéseket, háztartási eszközöket, gépeket ajánlott fel. Hasonlóan nagy örömmel köszönte a falu polgármestere, az iskola és az óvoda azt a segítséget, amelyet A Magyar Művészetért Díj Kuratóriuma, és személy szerint annak elnöke, Dr. Gubcsi Lajos, a HM Zrínyi Kommunikációs Kft. ügyvezető igazgatója nyújtott: egy komplett számítógépes rendszert ajándékozott az intézménynek, amit ezen a napon beüzemelve átadtak, s amely a gyerekek tanulásán kívül arra is alkalmas – szkennerrel és nyomtatóval felszerelve –, hogy ellássa az iskola és az óvoda intézményi feladatait. „A nap fénypontja délután az lesz, amikor megérkeznek a gyerekek. E munka igazi elismerését az adja majd meg, ahogy a használóik reagálnak a itt látottakra."

1595906142
 

Gárdos Vilmos, a HM Zrínyi Nonprofit Kht. üzemeltetési vezetője – maga is nyugalmazott alezredes – elmondta: az ő feladata volt felmérni, hogy az óvoda kiszolgáló termeiben milyen berendezési tárgyakra van szükség, mit tudnának a leghatékonyabban használni az új óvodában. „Úgy gondoltam, a bútorok és műszaki tárgyak, háztartási eszközök kiválasztására a legmegfelelőbb személy a település polgármestere, mert ő tudhatja, hogy egy ilyen intézményben mire lehet szükség. Meghívtuk Budapestre, hetekkel ezelőtt a feleségével eljött hozzánk, és kiválasztottuk a bútorokat, elmondták, milyen műszaki eszközökre van szzükségük. Augusztus 20. előtt a helyszínre szállítottunk mindent, pontosan bemértük, mi hova kerül. Végül az eredetileg vállalt egy helyett két helyiséget rendeztünk be: a tálalót, amibe új mosogatógépet is szereltünk be a Zrínyi Kommunikációs Kft. adományaként, valamint a számítógépes szoba berendezési tárgyait is mi adtuk."
Elmondta még: nagyon sokat segített az, hogy az MH 5. Bocskai István Lövészdandár állományából az ünnep ellenére néhányan vállalták az óvoda berendezését, és segítettek beszállítani az összegyűjtött bútorokat és eszközöket.

1595906142
1595906142
1595906142
 

1595906143
 

1595906143
1595906143
1595906143
 

1595906144
1595906144
 

1595906144
 

Fotó: Galovtsik Gábor