Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Horror vég és döntetlen

Szöveg: Jászi Zoltán |  2007. november 25. 11:51

Elkezdődött a póló BL, vagyis a vízilabda Euroliga. A két magyar csapat a Honvéd és a Vasas egy csoportba került, ráadásul egymás ellen kezdtek. A Vasas majdnem udvarias vendéglátónak bizonyult.

Komjádi uszoda. Büfé. A pultnál két piros sálas szurkoló. A szín alapján akár a Vasas hívei is lehetnének, de ők az angyalföldiek otthonában a kisebbséghez tartoznak, a Honvédért rajonganak. Rajonganak, és aggódnak a csapatukért. A Domino ugyanis legutóbb 0-6-al kezdett itt meccset. Mínusz féltucatról pedig lehetetlen felállni. Az egyikük azt fejtegeti, hogy ha sikerül az elejét megúszniuk a fiúknak, akkor nem lehet baj. Akkor jön megint Kiss Gergő, teszi hozzá kacsintva a másik, és dob egy hatost, mint a szuper kupa döntőben.
Míg a Honvéd „tábor" a büfében kávézik, a medencében a játékosok, a lelátón a Vasas szurkolók melegítenek. Előbbiek a labdát hajigálják, utóbbiak a torkukat köszörülgetik. Van miért, masszív másfél órás ordibálás vár rájuk.

Minden, ami nem póló

A medence partján a két edző látszólag nyugodt. Az izgalomra egyébként a Vasas trénerének, Földi Lászlónak lenne több oka. Az utóbbi hetekben nem megy a csapatának, ráadásul az Euroligában, ebben a csoportban a két magyar gárda mellett ott a Dubrovnik is, amely szintén sztárcsapat. A három közül egy biztosan kiesik. Például az, amelyik nem tudja megnyerni a hazai meccseit. Vagyis a Vasasnak ezen az összecsapáson csak a győzelem a jó eredmény. Földi azt fejtegeti, hogy az elmúlt hetek rossz sorozata ma megszakad, és győzni fog a piros-kék gárda. Kovács István kevésbé magabiztos, bár nem titkolja, hogy egy pont azért kellene. Közben az is kiderül, hogy a Dubrovnik a csoport másik meccsén idegenben is győzni tudott, így azután a hazaiaknak tényleg csak a győzelem a jó. A tét tehát hatalmas, ennek megfelelően a játék unalmas. Az első negyedet csak a parton ücsörgő cicababák varázsolják elviselhetővé. A szemek kifestve, az arcok kipirosítva, a tekintetek révetegek, a keblek annyira emelve, amennyire csak lehet. Szóval, velük együtt egész elviselhető a meccs, annak ellenére, hogy az első öt percben lényegében semmi nem történik. Hol a Vasas, hol a Honvéd szórakozik el egy emberelőnyt, időnként lőnek egy-egy kapufát, ennyi. A szurkolók is érzik, hogy valami olyan történik a medencében, amihez nincsenek hozzászokva, és időnként a hangjuk is elhal. Nem ordítanak, csak hümmögnek. S amikor már többen arról beszélnek, hogy ez lesz az Euroliga történelmének első 0-0-ja megvillan Windisch keze.

A Honvéd jelenlegi, és a Vasas volt sztárja egy pillanatra egyedül marad az ellenfél kapuja előtt, és válogatotthoz méltó módon suhintja a hálóba a labdát. 0-1, vezet a Domino-Honvéd. A piros-fekete öröm, piros-kék bánat nem tart sokáig, Tóth egyenlít. Egy negyed, két gól. Sok a hiba, kevés a szép megmozdulás. Lehet, hogy a sztárok keze is megremeg kissé, ha ekkora a tét?

Center a pofonok völgyében

1595871204
A kis szünetben dr. Molnár Tamás talpig farmerban magyaráz a többieknek. Papesz a Honvéd legjobb, és a világ egyik legjobb centere a Szeged elleni bajnoki rangadón sérült meg, így most csak sokadedzőként segíthet a többieknek. Az őt helyettesítő Hárainak van baja elég. Papeszt ugyanis nagyon tisztelik az ellenfelek, ráadásul egy kis titkos bunyó elől sosem menekül el, így kissé tartanak is tőle. Hárai viszont szelíd fiatalember. Akkor sem üt vissza, ha hárman csépelik. Márpedig megteszik. Épphogy a gatyáját nem szaggatják le róla. Csak addig hagyják abba az ökölplasztikát, amíg nem dobnak egy gólt. 2-1 a Vasasnak. Az élveboncolás folytatódik. Hárait újra csak három kolosszus óhajtja a vízbe fojtani, de ő valahogy (vélhetően ő sem tudja, hogy) kibújik közülük, és egyenlít. Káprázatos bravúr, még ha egy-két fog bánja is.

Hárai gólja egyúttal kolomp is (ekkora butaságot, hogy lehet leírni?), amely felébreszti a csapatokat. Különösen a Honvéd sapkásokat. Előbb a nagy öreg, Székely Csucsu vág egyet, majd újra Windisch, így a szünetben 4-2 a mieinknek.

Emelkedés és zuhanás

A második felidő éppen olyan jól kezdődik, ahogy az első végződött. Száguldoznak a vizihonvédek, hajigálják a lasztit, meg időnként a gólokat is. A harmadik megyed közepén már 6-2 a Dominónak. Kovács István edző elégedetten sétál a parton. Talán még fütyürészik is magában. A csapat kiváló, az ellenfél sehol, az élet szép, trallala. Azután a csapat csinál két elképesztő hibát, és máris 6-4. Kovács még mindig nem nyugtalan. Vélhetően arra gondol, hogy van ilyen, de majdcsak magunkhoz térünk. De nem térnek. A Vasas újabb kettőt vág, és már döntetlen. Sőt, újabb angyalföldi dugó, és Földi újra angyal. Legalábbis az angyalföldi szurkolók szemében. A Vasas mesterének homlokán még csillognak az izzadságcseppek, de a kedve már jobb. Naná, ötöt dobott a csapata zsinórban. 7-6 nekik. A Honvéd szenved. Semmi nem jön össze. Hacsak nem tekintjük eredménynek a kapufát. S amikor már minden elúszni látszik, elúszik Hárai is, és kiegyenlít. A cserecenter naggyá nő.

A végjáték

Már csak másfél perc van hátra, amikor Varga Dániel bizonyít. A Vasas játékosa ekkor igazolja, hogy amit a reklámból tudunk róla, az nem véletlen. Tudják ő az, aki dicsekszik, hogy egy évben 2190 kilométert úszik, 18 320-szor lő kapura, pedig milyen olcsó a vitaminja. Sajnos a sok úszás itt is eredményre vezet. Mindenkit leráz magáról, és gólt dob. A Dominónak újra talpra kell állnia, mégpedig úgy, hogy az a Kiss Gergő, aki a két csapat előző találkozóján féltucatot hintett, most gólképtelen. Telnek a másodpercek. Már csak 60 van vissza, amikor előnybe kerül a Domino. Kézről-kézre jár a labda. Mindenki tudja, hogy itt már nem lehet hibázni. Ha nem lövik be, akkor nincs mese: kikap a csapat. Elveszít egy olyan meccset, amelyen már néggyel is ment. Ilyenkor persze remegnek a kezek, üvegesek a tekintetek.

1595871204
A legjobb játékos is tovább pöcköli a lasztit, hogy inkább más rontsa el, ne ő. Ebben a helyzetben a farkasokból is bárány lesz. Kivéve ezt az esetet. Itt ugyanis fordítva történik. Bárány kap centerben egy bejátszást. No nem egészen tökéleteset. Olyat, amiért derékig kell kiemelkedni a vízből. Megteszi. Bátor, mint a főfarkas. Meg sem fogja, csak meghúzza kissé. A golyó védhetetlenül vágódik a hálóba. 8-8. Pár másodperc és vége.

Az edzők egyetértenek

A meccs után a közönség még tombol egy kicsit, majd elindul hazafelé. A trénerek viszont még maradnak, állják a sajtó rohamát. Furcsa, de lényegében mindketten ugyanazt mondják. Tudnillik, hogy a Honvéd kezdett jobban, de utána éledt a Vasas, és ha nem is jó a döntetlen, de sokkal klasszabb a vereségnél. Mit mondhatnának mást? Maximum annyit, hogy a mai nap igazi nyeretse a Dubrovnik. A csapat, amely a csoport másik meccsén idegenben verte a Pireuszt, így 3 ponttal gazdagodott, míg a két magyar gárda, csak 1-1-gyel.