Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Hősök, akikre emlékeznünk kell”

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Szováthy Kinga |  2021. november 2. 19:44

A tűzszerész feladatok teljesítése alatt elesett katonák tiszteletére avattak emlékoszlopot a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyen (KEMPP) november 2-án, kedden.

Tuzszeresz_emlekoszlop_avatas_Pakozd_20211102_13 copy

A rendezvényen Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára elmondta: a márvány emlékoszloppal a tűszerész munka alatt elesett katonáknak kívántak emléket állítani, valamint tisztelegni a jelen tűzszerészei előtt, akik életüket kockáztatják hazájuk biztonsága érdekében. „Amikor a tűzszerészekre gondolunk, akkor tudunk kell, hogy náluk nincsenek rutinfeladatok, nincs két egyforma nap, hiszen nincsen két egyforma állapotú robbanótest sem. Amennyiben valaki ezt a szakmát választja - ami inkább egy hivatás - akkor azon túl, hogy kiváló szakmai ismeretekkel kell rendelkeznie, a feladatait pontosan, precízen kell elvégeznie. Mindannyian tudjuk, hogy ha a tűszerész hibázik, az emberéletet követelhet. Ma azokra a hősökre gondolunk, akik életüket áldozták a feladat végrehajtása alatt, illetve gondolunk azokra a tűzszerészekre is, akik a mai napon is feladatot teljesítenek” – hangsúlyozta.

Tuzszeresz_emlekoszlop_avatas_Pakozd_20211102_09 copy

Az emlékoszlopot Kovács József nyugállományú alezredes, a Szabolcsi Honvéd Műszaki Hagyományőrző Bajtársi Egyesület elnöke adományozta az egyesület nevében a KEMPP-nek. Mint beszédében fogalmazott: azért dolgoztak, hogy a múlt megmaradjon a jövő számára.

Dr. Görög István nyugállományú ezredes, az emlékpark ügyvezetője hangsúlyozta: a tűzszerészek munkájának veszélyét mutatja, hogy az elmúlt 75 évben, több mint 360-an vesztették életüket feladataik végrehajtása közben. „Hősök ők, akikre emlékeznünk kell. Halottak napja alkalmából emlékezhetünk rájuk, ezzel is megtisztelve az élőket, akik a mai napon is bevetésen vannak” – emelte ki.

Tuzszeresz_emlekoszlop_avatas_Pakozd_20211102_11 copy

Az emléktáblát Szabó István honvédelmi államtitkár, Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára, Garas László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnök műveleti helyettese, Szilágyi Zsolt ezredes, az MH 1. Honvéd tűzszerész ás Hadihajós Ezred parancsnoka, valamint Kovács József nyugállományú alezredes leplezte le.