Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hősök Napja a Dunakanyarban

Szöveg: Dr. Varga József |  2010. május 31. 10:57

A Magyar Hősök Emlékünnepe alkalmából az MH KKB közreműködésével három helyiségben: Szentendrén, Pilisvörösváron és Solymáron zajlottak a hétvégén a kegyeleti megemlékezések. Szentendre Város Önkormányzata, az MH KKB és több társadalmi szervezet megemlékezést tartott az Izbégi Általános Iskola falán elhelyezett, az I. és II. világháborúban elesett katonák nevét megörökítő emléktáblánál.

Az ünnepség a Himnusz jól ismert dallamával kezdődött, amelyet az MH KKB zenekara adott elő Dalmadi Zoltán őrnagy, karmester vezényletével. Ez után Kun Csaba, Szentendre alpolgármestere köszöntötte a megemlékezőket, majd az iskola egy tanulója mondott verset. A szentendrei önkormányzat Hősi Emlékbizottsága

és az Izbégi Baráti Kör felkérésére az ünnepség szónoka Dr. Isaszegi János nyá. mk. vezérőrnagy volt. Irodalmi idézetekkel színesített beszédében méltatta a hazáért elesettek helytállását, hősiességét, kitért a világháborúkban kiemelkedően magas magyar katona és civil áldozatok számára, illetve a hadifoglyokkal kapcsolatos méltatlan és a hágai egyezményekben foglaltakkal összeegyeztethetetlen bánásmódra. Az ünnepség befejezéseként a város önkörmányzata, a társadalmi szervezetek és pártok képviselői koszorúzták meg az emléktáblát. Az MH KKB parancsnok képviseletében Potornai Ferenc őrnagy koszorúzott.

A Hősök Napi megemlékezések szombaton és vasárnap is folytatódtak. Pilisvörösváron az Önkormányzat, a Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Művészetek Háza kulturális közintézmény városi ünnepséget szervezett, amelyen Szilágyi György ezredes, az MH KKB parancsnok támogató helyettese mondott beszédet. Szilágyi ezredes felidézte az ünnep eredetét és történetét, majd szólt az MH KKB katonáinak a kiképzés erősítésében betöltött szerepéről és felelősségéről.

Az ünnepi megemlékezések sorába illeszkedett a solymári megemlékezés is. A helyi önkormányzat rendezvényén az MH KKB koszorúját Potornai Ferenc őrnagy helyezte el.