Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Diákok és katonák együtt törték az égő cserepeket

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hdgy.<br /> |  2010. május 31. 11:18

Közelharc bemutatót, békemisszióban előforduló szituációkat és azok kezelésének módját láthatták a Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium diákjai csütörtökön a Víg-Kend Majorban. A MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáival közösen megrendezett diákönkormányzati napon akadályversenyen is megmérethették magukat a fiatalok.

Látványból és hanghatásból nem volt hiány: dördültek a fegyverek, a felderítők álcában mutatták be mi a teendő akkor, ha az ellenőrzés alatt álló személy ellenáll, ha fegyvert találnak az áthaladó gépjárműben, vagy ha fegyveres támadás éri az ellenőrző-áteresztő pontot (EÁP). Egy-egy ilyen akciót Nyíri Sándor őrnagy, a felderítő zászlóalj törzsfőnöke hangosan kommentált, s a közel 300 diák és tanáraik hangos tetszésnyilvánítással és tapssal jutalmazták a katonákat.
A hangulatot lehetett még fokozni, hiszen a közelharc bemutató legalább ilyen látványos és színes volt. A hat bocskaishoz az iskola hat honvédelmi szakkörös tanulója is csatlakozott, két hétig keményen edzettek a katonákkal.

A leglátványosabb, így legsikeresebb mozzanat az volt, amikor az egymásra rakott égő cserepeket törték el a harcosok. Nyíri Sándor őrnagy szerint a hat diák keményen dolgozott a felkészülés ideje alatt, ennek köszönhető, hogy minden feladatot sikeresen végrehajtottak.

1595902575
 

A Honvédelmi Minisztérium Tervezési és Koordinációs Főosztályának képviseletében Jobbágy Zoltán elégedettségét fejezte ki az iránt, hogy a „Katonasuli" program keretében a Gábor Dénes iskola az elsők között vette be a tananyagba a honvédelmi ismereteket, majd ajándékcsomagot adott át a hat tanulónak.
Ahogy azt Berkecz Gábor kollégiumigazgatótól megtudtuk, Debrecen város önkormányzata és a Bocskai dandár között három évvel ezelőtt kötött együttműködési megállapodás eredményének is tekinthető a diákönkormányzati nap, amit immár másodjára rendeztek meg. A megállapodás szerint az általános és középiskolák egy részében katonák tartanak honvédelmi ismeret órákat. A Gábor Dénes iskolával azonban különösen jó a kapcsolata a dandárnak, itt a diákok az átlagnál jobban érdeklődnek a honvédelem iránt, szeptembertől pedig elindul tananyag része lesz a honvédelmi ismeretek tantárgy, amelyből akár érettségizhetnek is a tanulók.
A várost Dr. Bene Edit humán főosztályvezető, az iskolát pedig Szabó Lajos igazgató képviselte.

1595902575
 

Halász D. János alpolgármestert azonban fegyveres támadás érte az EÁP-nál, és csak azután érkezhetett a helyszínre, hogy a katonák elhárították a veszélyt.
A naphoz illően az akadálypálya feladatai is rendhagyóak és a fizikai állóképességet próbára tevők voltak: többek között kúszófolyosón kellett végighaladniuk a diákoknak, volt paint-ball, abroncsban futás, íjászat, egyperces küzdelem a felderítőkkel és gázálarcban kellett végigmenni egy régi hangárban kialakított füstfolyosón. Az első három helyezett az iskola által összeállított ajándékcsomagot kapott, de a dandár oklevele minden résztvevőnek járt.

1595902575