Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hősök napja – Szolnokon is

Szöveg: Tószegi Zoltán százados |  2012. május 29. 16:13

Nem véletlen, hogy már közel kilencven éve szenteljük ezt a napot a hősök emlékének – hangzott el a hősök napja alkalmából rendezett ünnepségen május 28-án, Szolnokon. A rendezvényen a helyőrségben települt katonai szervezetek katonái, a társszervezetek képviselői, a város vezetői, a megyei kormányhivatal munkatársai, valamint a Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagjai is részt vettek.

Magyarországon 1924-ben született törvény arról, hogy május utolsó vasárnapján azok előtt tisztelgünk, akik a legnagyobb áldozatot hozták meg hazájukért. Ebben döntő szerepet játszott az első világháború traumája is. A halott katonának nincs nemzetisége vagy politikai hovatartozása; csak a hős emléke marad: az elvesztett apáé, fiúé, férjé, baráté, bajtársé.

Az ünnepségen elhangzott: az idő megtépázza az emlékeket, ezért fontos azok ápolása. Nélkülük ma nem lehetnénk itt és nem lehetnénk ilyen sokan. Bennünk válik valóra az a jövő, amiért elődeink harcoltak, kockáztatták és feláldozták életüket. Történelmünk veszteségekben és áldozatokban bővelkedik. Hársfalvi József őrnagy, a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központ munkatársa ünnepi beszédében emlékeztette a jelenlévőket, hogy aki nem tanul a múltból, az újra átélheti a korábbi csapásokat. Nem engedhetjük meg, hogy hiábavaló legyen az áldozat. A büszkeség és a fájdalom mellett hálát is érzünk, mely a túlélőknek is kijár; azoknak, akik minden megmaradt erejükkel azon fáradoztak, hogy a romokon megkezdjék az újjáépítést, és elsőként adtak értelmet az áldozatnak.

Hős elődeinkre emlékezve nem feledkezhetünk meg arról, hogy jelenleg is vannak bajtársaink, akik távoli földrészeken, műveleti területen látnak el szolgálatot. Reméljük, hogy ők épségben, egészségben térnek majd haza feladatuk sikeres teljesítése után – mondta Hársfalvi őrnagy.

Az ünnepi beszédet követően a jelenlévők elhelyezték az emlékezés koszorúit.

1595936437
 
1595936437