Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hosszú élet elé néznek az amerikai Sasok

Szöveg: honvedelem.hu / htka.hu |  2011. november 28. 21:23

A Boeing egy négyéves átvizsgálásba kezdett, melynek célja az Amerikai Egyesült Államok tulajdonában álló F-15 Eagle típuscsalád strukturális állapotának felmérése.

Az USAF továbbra is elkötelezett a 40 éves konstrukció üzemben tartása mellett, azonban az üzemidő-hosszabbítás mellett szükség van egy alapos avionikai korszerűsítésre is, így a több mint 400 darab F-15C/D Eagle légifölény-vadász és F-15E Strike Eagle vadászbombázó legalább még egy évtizedet szolgálhatja az Egyesült Államokat.
Az üzemidő-hosszabbításról szóló döntés meghozása előtt azonban a Boeing vállalattal végrehajtatnak egy fáradási programot, melyben egy F-15C-t négy éven át nyüstölnek majd. A vizsgálatokat már megkezdték, vadász kollégájához hamarosan csatlakozik egy F-15E is.

Az F-15C/D sárkányszerkezetét 9000 órára tervezték, ezt kívánják feltornászni 18 000 repült órára. A Strike Eagle élettartamát eredetileg 8000 órában határozták meg, azonban a tesztek végeztével ez kitolható egészen 32 000 óráig is.

Remélhetőleg a földi terhelési próbák következtében jönnek majd elő az olyan hibák, mint ami például 4 évvel ezelőtt több Sas lezuhanását eredményezte. Anno a teljes flottára repülési tilalom és átvizsgálás várt, melynek végeztével számos gépet véglegesen is ki kellett vonni a hadrendből.

1595928025
 

Címkékvizsga