Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lézerfegyver Európából: sikeres teszten van túl a Rheinmetall fejlesztése

Szöveg: honvedelem.hu / htka.hu |  2011. november 28. 19:38

Új fejlesztéseket mutatott be a Rheinmetall vállalat nemrégiben egy svájci lőtéren. A német illetőségű cég tesztjének szemlélői egy picikét minden bizonnyal egy tudományos-fantasztikus filmben érezték magukat, ugyanis amit láthattak, az a sci-fi írók fejében már hosszú ideje megszületett.

Nem másról van ugyanis szó, mint lézeres fegyverrendszerekről, amik működésének pontosságáról több nemzetközi vendég is megbizonyosodhatott az Ochsenboden lőtéren. Konkrétan két rendszerről van szó, melyek a Rheinmetall jövőbeni, sokkal nagyobb kapacitású fegyvereinek alapját képezik majd.

Az elmúlt tíz év során a világ számos pontján felgyorsult a lézer katonai alkalmazásának kutatása. A vezető szerepet e téren (is) az Amerikai Egyesült Államok tölti be, mely dollár-milliárdokat áldoz a lézerfegyverek fejlesztésére. Annak ellenére, hogy sajnos a technológiai kihívások sokszínűsége és a csökkenő költségvetési pénzmennyiség miatt egyre több program bukik meg, hatalmas áttöréseket értek el a kutatók a közelmúltban. A Rheinmetall eddig nagyrészt csöndben végezte a munkát, amit most egy látványos és érdekes lövészettel mutatott be a nyilvánosságnak.

Két rendszer került bemutatásra Svájcban, ezek közül az egyik légvédelemre, a másik pedig aszimmetrikus fenyegetések leküzdésére rendeltetett. Előbbit egy Skyshield fegyvertoronyba építették, irányításáról pedig az Oerlikon cég Skyguard 3 tűzvezető rendszere a felelős. A 10 kW-os összteljesítményű fegyver moduláris felépítésű, és két, egyenként 5 kW-os komponensből áll. Feladata elsősorban a kisméretű pilóta nélküli repülőgépek, rakéták, tüzérségi lövedékek megsemmisítése. Ezek közül az elsőt demonstrálták is: egy Tier 1 kategóriájú (azaz nem túlzottan nagy) UAV bánta a fegyverrel való találkozást Ochsenbodenben.

A másik lézer 1 kW teljesítményű, és egy TM 170 járműre szerelték fel. Feladata az ellenséges rakétagránátok, páncéltörő lövedékek, vagy improvizált robbanószerkezetek (IED-k) megsemmisítése. Utóbbiakat természetesen azok felderítése után pusztíthatja el, de ami fontos, hogy biztonságos távolságból, és viszonylag gyorsan. További erődemonstrációként egy gumitutajt is a másvilágra küldtek vele, bizonyítandó, hogy hajókra szerelve hatékony fegyver a terroristák vagy kalózok ladikjai, motorcsónakjai ellen.

Fontos előnye a rendszernek, hogy a magas szintű integrációnak köszönhetően reakcióideje alacsonyabb, mint a hagyományos védelmi eszközöké. Nem kell hozzá sok bizonygatás, hogy belássuk: kisméretű tüzérségi lövedékek vagy rakétagránátok ellen jobban megfelel, mint egy rakéta, ugyanis egyrészt költséghatékonyabb, másrészt előbb végez célpontjával. Az Oerlikon Skyguarddal együttműködve a Rheinmetall lézere képes egymagában felderíteni, követni és megsemmisíteni a célt, külső segítség nélkül.
A cég szerint a cél jelenleg az, hogy három-öt éven belül sikerüljön stabilan működő, megfelelő méretű, 100 kW-os teljesítményű lézerfegyvert létrehozni és kipróbálni hasonló körülmények között.