Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szemétdombra kerültek az ausztrál Disznók

Szöveg: honvedelem.hu / htka.hu |  2011. november 28. 17:07

Az General Dynamics F-111 Aardvardk, avagy a rettegett Földimalac – vagy ahogy kengurusék „becézték”: a Disznó – immáron majdnem 1 éve, hogy végleg befejezte karrierjét.

Szolgálatának utolsó éveiben a már fenemód időigényes karbantartást igénylő típus 24 db F/A-18F Super Hornet általi leváltásáról 2007-ben döntöttek – azóta a röfi múlt idő lett, a szteroidon nevelt Lódarazsak pedig lassan 1 hónapja már teljes létszámban vígan döngicsélnek a Földimalacok egykori főhadiszállása – RAAF Amberly – fölött.

Szintúgy nem új keletű az ausztrál F-111-esek sorsa, hiszen egy adag gép kiállítás célzatú megőrzése mellett a feldarabolást kapták osztályrészül. Legalábbis tavaly a gépek feldarabolásra írtak ki tendert.

Nos, a friss hírek tanúsága szerint a „böllérek" csak részleges munkát végeztek, a némiképp megcsonkított Földimalacokat pedig elföldelték. Méghozzá egy szeméttelepen. Komolyan! A RAAF szóvivője csütörtökön az Ipswich News érdeklődésére megerősítette, hogy 23 gépet temettek el a város közeli Swanbank nevezetű szeméttelepen. 

Mit lehet erre mondani? … Most eltekintve attól, hogy eleve milyen döntés az már, hogy szó szerint szeméttelepre dobnak egy harcászati vadászbombázót, – vagy akármilyen más haditechnikát – gondoljunk abba bele, hogy minden bizonnyal maradt rendesen hasznosítható anyag ezen, amúgy kibelezett géptörzsekben, ami vélhetően azért kifizetődővé tehette volna a szétvágásukat. Ámbár úgy tűnik mégsem érte meg a „piszkos munkát" végzőknek…

Mentségükre legyen mondva kengurus barátainknak, hogy nem kevés F-111 kerül majd kiállításra.

Az elföldelt malacok mellett ugyanis összesen 7 gép lesz kölcsönözhető. Na nem magánszemélyeknek persze, hanem múzeumok és egyéb történelmi hagyományokat ápoló szervezetek részére. A védelmi minisztérium ennek kapcsán már ki is adott egy ajánlatbekérőt, melyben többek között szerepel annak részletezése is, hogy az ajánlattevőnek milyen feltételeket kell teljesítenie annak érdekében, hogy eséllyel pályázzon egy kivont F-111 bérletére – mindezt egyébként értelemszerűen a gépek állapotának megőrzése érdekében.