Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gripent repült a magyar légtérben a svéd nagykövet

Szöveg: honvedelem.hu / mh59.hu |  2011. november 28. 15:53

November 15-én Kecskeméten, a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisán tett látogatást a nemrég Magyarországra kinevezett Karin Olofsdotter svéd nagykövet. Látogatásának egyik célja az volt, hogy a Satenas Exchange 2011 gyakorlaton hazánkban tartózkodó svéd pilóták bemutathassák neki a JAS-39 Gripen típus képességeit.

A svéd légierő egyik pilótája, Joakim Boman százados a legélethűbb módon, a magyar légtérben adott ízelítőt a nagykövet asszonynak. A repülés után a Saabnak lehetősége volt Karin Olofsdotter asszonytól kérdeznie az élményről és a Magyarországon betöltött nagyköveti szerepéről.

Hogy tetszett a repülés a Gripen vadászgéppel?

Igazán lenyűgöző volt. Hihetetlen más a repülés vadászgéppel, mint egy utasszállítóval: az előbbinek mintha a része lenne az ember. A gép könnyűnek tűnik, mégis nagyon érzékeny a legapróbb manőverre is, melyet a botkormánnyal tesz a pilóta. Igazán ezt éreztem, mikor átvettem az irányítást. Két orsót saját magam is csináltam.

Milyen volt a látogatása a kecskeméti repülőbázison?

Kilián Nándor dandártábornok, a bázis parancsnoka fogadott. Kollégáival bemutatták a repülőbázist és az ott végzett munkájukat. Igazán lenyűgöző és szoros együttműködést tapasztaltam a magyarok és a svédek között. Beszélgettünk a magyar légierőről, a kölcsönös együttműködésünkről és a jövőbeni tervekről, valamint a magyar légierő feladatvállalásáról a NATO-ban. Bemutatták nekem az orosz MiG-29-es típust is, és meg kell mondjam, igazán rendkívüli volt látni azt a technológiai különbséget, amely a 30 évvel idősebb MiG és a Gripen között van.


 Forrás: www.saabgroup.com