Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hosszú szünet után Irán kész tárgyalni?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 17. 18:02

Irán hét havi szünet után augusztus 16-án kedden késznek mutatkozott a vitatott atomprogramjáról szóló tárgyalások folytatására a hatokkal az orosz küldött javaslatai alapján. „Orosz barátaink javaslatai alapul szolgálhatnak a békés célú nukleáris tevékenységgel kapcsolatos regionális és nemzetközi együttműködésről folyó tárgyalások megkezdéséhez” – jelentette ki kedden Szaid Dzsalili, atomkérdésekben illetékes iráni főtárgyaló, az iráni Nemzetbiztonsági Tanács főtitkára, miután tárgyalt orosz kollégájával, Nyikolaj Patrusevvel Teheránban.

Moszkva az Irán és a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja: az Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia, Kína, valamint Németország) között januárban Isztambulban megszakadt tárgyalások újraindításán munkálkodik. A tárgyalások amiatt szakadtak meg, mert Irán mindenáron el akarta ismertetni, hogy joga van nukleáris fűtőanyagot előállítani.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter július közepén beszélt arról, hogy “lépésenkénti" megközelítés elvén kellene újraindítani a tárgyalásokat az iráni atomkérdésről.

“Nagyon jó tárgyalásokat folytattunk" – mondta Teheránban Nyikolaj Patrusev, az orosz Nemzetbiztonsági Tanács titkára. Hozzátette: a megbeszélésen szó volt az iráni atomkérdésről, és a hatokkal, valamint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) való együttműködés szükségességéről.

Patrusev, aki hétfőn érkezett Teheránba, kétszer is tárgyalt Dzsalilival. Találkozott Ali Akbár Szálehi iráni külügyminiszterrel és kedden fogadja őt Mahmúd Ahmadinezsád elnök.

A lépésenkénti megközelítésre vonatkozó orosz elgondolás szerint mindegyik fél tenne – a legkönnyebb kérdésekből kiindulva – egy pozitív lépést a másik fél pozitív lépésére válaszul. A nagyhatalmaknak – az elgondolás szerint – Irán pozitív lépésére a Teherán elleni nemzetközi gazdasági szankciók enyhítésével kellene válaszolniuk.

Szálehi kedd este Moszkvába utazik orosz kollégája meghívására.

Oroszország építi a dél-iráni Busehr atomerőművét. Az 1000 megawatt teljesítményű erőművet a tervek szerint augusztus végén helyezik üzembe.

Iránt hat BT-határozat sújtja szankciókkal atomprogramja miatt, amely az ismételt teheráni tagadás ellenére a nagyhatalmak és a NAÜ gyanúja szerint katonai célokat szolgál.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió 2010-ben újabb Irán elleni gazdasági büntetőintézkedéseket fogadott el. Ennek ellenére Irán felgyorsította urándúsító programját. Júliusban bejelentette, hogy 20 százalékosra dúsított uránt kíván előállítani a Teherántól délre fekvő Forduban. A 20 százalékosra dúsított uránból civil atomipari létesítmények számára készíthető fűtőanyag, de 90 százalékosra továbbdúsítva katonai célokra is alkalmas.