Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Németh Szilárd: megvédjük Európa külső és belső határait

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2021. július 20. 16:41

Hazánk déli határszakaszára látogatott Németh Szilárd július 20-án, kedden. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes Hercegszántón tájékozódott a Magyar Honvédség határszolgálatáról.

határlátogatás_Németh_Szilárd (2)

A honvédelmi tárca parlamenti államtitkára a hercegszántói határvédelmi bázison kapott tájékoztatás után személyesen is felkereste az államhatár mentén kiépített védelmi rendszert. Látogatásának apropója részben az volt, hogy ismételten erősödő aktivitás érzékelhető Magyarország déli határszakaszain. Rendőrségi statisztikák szerint az elmúlt hét péntektől e hét hétfő reggeléig tartó időszakban összesen több, mint 350 olyan külföldi személyt tartóztattak fel a rendőrök és katonák, akik jogellenesen tartózkodtak az ország területén. A román, horvát és ukrán határszakaszon 15 embert fogtak el; ellenük idegenrendészeti eljárás indult. Az elmúlt hét egészében összesen 1038 főt tartóztattak fel és kísértek át a határon az intézkedő katonák és rendőrök.

határlátogatás_Németh_Szilárd (4)

„Jól tapasztalható, hogy növekszik a nyomás a határon. A statisztikák azt mutatják, hogy egyre nagyobb számban próbálkoznak bejönni az Európai Unió területére” – fogalmazott Németh Szilárd a honvedelem.hu-nak adott interjújában. Hozzátette, hogy a módszerek is nagyon változatosak lettek: „a létrahasználat és az alagútfúrás az, aminek igen nagy szerepet szánnak, de mivel jó idő van, ezért a vízen, a Maroson és a Ferenc-csatornán is többen próbálkoznak.” Aláhúzta, hogy a magyar rendőrök és honvédek kimagasló és elkötelezett szolgálatot teljesítenek és a kerítés is betonbiztosan védi Magyarország és az Európai Unió külső határát. Leszögezte, hogy erre egyébként a jogi alapot és felhatalmazást a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fenntartása és a schengeni szerződés adja meg Magyarországnak.

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes kitért arra is, hogy elindították a 11. nemzeti konzultációt, hogy az ország védekezőképességét, önvédelmi képességét valamilyen formában megerősítsék és kikérjék az emberek véleményét.

határlátogatás_Németh_Szilárd (10)

Hozzátette, hogy azokban az időkben, amikor részben már magunk mögött hagytuk a koronavírus okozta világválságot, de még mindig jelen van a hétköznapokban, különösen fontos, hogy megóvják a magyar emberek életét és egészségét. Éppen ezért a konzultáció felteszi egy migrációs stop kérdését is, ami két évre nem csak az illegális migrációt, de a hivatalos migrációt is megfékezné. „A migránsok azokról a területekről jönnek, amelyek a legfertőzöttebbek és egy ilyen migrációs stoppal elérhetnénk azt, hogy a különböző vírusvariánsokat, mutációkat ne lehessen állandóan és folyamatosan behozni az ország területére. Arra kérem az embereket, hogy akik fontosnak érzik Magyarország függetlenségét, családjaik biztonságát, azok mindenféleképpen töltsék ki a nemzeti konzultációs kérdőívet” – mondta Németh Szilárd.

A honvédelmi tárca államtitkára látogatása során találkozott a katonai rendész kutyásjárőr tagjaival is. Németh Szilárd köszönetét fejezte ki áldozatos és fáradhatatlan szolgálatukért.