Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hunyadi János jelentőségét sokkal jobban kellene ismernünk

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Kormány Gábor |  2023. július 22. 19:10

A nándorfehérvári diadal 567. évfordulójáról emlékeztek meg július 22-én, szombaton, a budai Várban. Az ünnepségen beszédet mondott Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára.

„A mai nap nem csak nemzetünk, hanem a keresztény Európa és a mai keresztény világ emlékünnepe is. Nándorfehérvár mindannyiunknak szóló, máig élő üzenete az, hogy ha a hit és a hazaszeretet kitartással és elszántsággal párosul, az még egy vesztésre ítélt csata sorsát is megfordíthatja” – fogalmazott az egyesült magyar sereg II. Mehmed török szultán túlerőben lévő csapatai felett aratott hőstettét értékelve Gion Gábor, a HM védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára. Hunyadi János középkori hadvezért, Magyarország kormányzóját ábrázoló bronzszobor előtt, a Halászbástya lábánál tartott beszédében a szakpolitikus emlékeztetett: 2011-ben a magyar országgyűlés július 22-ét a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította.

Gion Gábor államtitkár elmondta: 1456. július 22-én őseink hatalmas győzelmet arattak az akkori világ legfélelmetesebb hadserege felett. „A középkor törökellenes küzdelmeinek leghíresebb csatáját 1456. július 14-től 21-ig vívták. Dacára a többszörös török túlerőnek, Nándorfehérvár tornyára nem került fel a félholdas zászló, falai nem lettek törmelékkupaccá. A magyar hadtörténet egyik legfényesebb sikere hét évtizedre állította meg a török terjeszkedését” – magyarázta. „Hunyadi Jánost Isten bajnokának nevezték akkoriban és kultusza egészen máig töretlen” – tette hozzá a politikus, aki úgy látja, katonai erő nem, csupán a középkori fekete halál, vagyis kizárólag a pestis tudta megfutamítani az Oszmán Birodalom elleni küzdelmeivel világhírűvé vált hadfit.

20230722_KG_budaivar_nandorfehervaridiadal_006

A katonazenekar és díszőrök jelenlétében megrendezett éves megemlékezés koszorúzással zárult. Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár díszegységének tagjai mások mellett Novák Katalin államfő és Kövér László házelnök nevében helyeztek el koszorút Hunyadi – Ferenc József osztrák császár, magyar király ajándékaként 1900-ben adományozott – szobránál. Gion Gábor államtitkár, Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka és V. Naszályi Márta, az I. kerület (Budavár) polgármestere is a kegyelet virágaival tisztelgett a nándorfehérvári hősök emléke előtt.

Érdeklődésünkre Gion Gábor államtitkár az ünnepséget követően úgy fogalmazott, hogy Hunyadi jelentőségét sokkal jobban kellene ismernie a közvéleménynek. „Kicsit olyan érzésem van, mintha a történelmi hősök, példaképek kimentek volna a divatból, és ez nem jó dolog, mert szükség van igazi hősökre – olyanokra, akik nem percemberek. Hunyadi János már több mint félévezrede hős, nem valami múló divat, mint ahogyan manapság sokszor látjuk, amikor hősöknek vélt személyek feltűnnek, de néhány év múlva már senki nem emlékszik rájuk. Az igazi hősökre évszázadok múltán is emlékezünk, emlékeznünk is kell” – mondta, hozzátéve: az oszmánok további európai terjeszkedésének gátat szabó 1456-os diadal nem csak a középkorban, hanem a jelen korszakban is meghatározó.