Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hűséges, kitartó és elkötelezett emberekre van szükség

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Kertész László |  2021. szeptember 7. 15:25

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrehozása 10 évvel ezelőtt országépítő feladat volt - hangsúlyozta dr. Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára szeptember 7-én, kedden Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tanévnyitó ünnepségén.

NKE Ünnepélyes  évnyitó KLAC1399

Fürjes Balázs emlékeztetett: a 2010-ben megválasztott polgári kormány, amely legfontosabb feladatának a nemzet szolgálatát tekinti, tizenkét esztendeje kezdhette meg országépítő munkáját. „E változások egyike a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrejötte, a Ludovika Campus fölépítése. Az új polgári kormányzás kezdetén, 2011-ben született meg a terv, hogy jöjjön létre a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az annak helyet adó Ludovika Campus. A terv valóra vált és működik” – mondta Fürjes Balázs, hozzátéve: néhány év kemény munkájával a Ludovika Campust, Magyarország legnagyobb és legmodernebb egyetemi campusát fölépítették, az Orczy-kertet megújították és kibővítették, ezzel több mint 10 ezer négyzetméterrel nőtt a zöldfelület.

Fürjes Balázs leszögezte: napjainkra a közszolgálati pályák presztízse és megbecsültsége nagyságrendekkel jobb, mint tíz esztendővel ezelőtt, amit a jelentkezők száma is jól mutat. Emlékeztetett: az általános felvételi eljárás részeként 24 százalékkal többen jelentkeztek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre, mint egy évvel korábban. Az idei felvételi eljárásban 2048 hallgató nyert felvételt a karok valamelyikére. „A jelentkezők száma, az érdeklődés, a tények mutatják, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem jó egyetem volt és még jobb egyetem lett” – fogalmazott.

NKE Ünnepélyes  évnyitó KLAC1442

Az államtitkár rámutatott: tíz évvel ezelőtt egy korszerűen gondolkodó, a világ által támasztott kihívásokra és az állam működtetésében keletkező igényekre gyorsan reagáló, a tudás és a technológia egyre gyorsabban pörgő megújulásával lépést tartó, a karok közötti szinergiákat jól használó tudományos és oktatási közösség, a szó legnemesebb értelmében vett universitas jöhetett létre, amely gyorsan és rugalmasan reagál a nemzetközi trendek változására és a technológiai újításokra.

Fürjes Balázs hangsúlyozta azt is, hogy napjaink változó világában Magyarország érdeke csak akkor tud érvényesülni, ha a döntéseinket önállóan tudjuk meghozni. „Magyarország mindig is csak a magyaroknak lesz az első. A küzdelem ma is erről szól. A magyar érdek az, hogy a saját sorsunkról mi magunk döntsünk. Európa pedig találjon vissza a saját értékeihez és az Unió legyen az, amiért az alapító atyák létrehozták. Szuverén államok egyenrangú közössége, amely garantálja az európaiak számára a békét, a biztonságot és az anyagi gyarapodást. Így hát ma is meg kell védenünk a szabadságunkat hódító, internacionalista törekvésekkel szemben. Ma nem fegyverrel, hanem munkával és ésszel” – mondta.

NKE Ünnepélyes  évnyitó KLAC1419

„Önök lesznek azok, akik sorsfordító nehéz időkben, vagy éppen a prosperitás évei alatt helytállnak majd döntéseikkel, tetteikkel és emberi minőségükkel segítik hazájukat, annak polgárait. Azon hivatásrendek feladata és felelőssége, amelyeknek utánpótlását az egyetemen képezzük, egészen különleges. Önök pedig nemes, nagy felelősséggel járó, életre szóló hivatást választottak” – hangsúlyozta ünnepi beszédében dr. Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, hozzátéve: az intézmény a legmaradandóbb emberi alkotások közé tartozik, amelyet nem a kövek tesznek maradandóvá, hanem a szellem, amely generációról generációra öröklődik, és amelyet a történelmi kataklizmák sem roppantottak meg.

NKE Ünnepélyes  évnyitó KLAC1410

A hallgatókhoz intézve szavait az államtitkár kijelentette: immár ők is részesei annak a végeláthatatlan történetnek, amely a magyar szabadság megóvása és a magyar nemzet előrejutása érdekében oly sok munkát, lemondást tartogatott, de oly sok örömöt és sikerélményt is hozott. „A nemzeti függetlenség eszméjét ma is bátran képviseljük, mert hisszük, hogy ez minden történelmi korban bármely világpolitikai környezetben érték. E függetlenség, önállóság, a saját sorsunk intézésének lehetősége, mindannyiunk boldogulásának előfeltétele, megszerzésük és megóvásuk eszközeit és módját pedig minden generációnak újra és újra azonosítania kell tudnia a maga számára. Egyetlen nemzedék sem spórolhatja meg ezt az újraértelmező munkát. Mi, magyarok pedig nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne legyen minden generációnk kiváló” – mondta.

A rendezvényen - mások mellett - részt vett dr. Boross Péter, Magyarország egykori miniszterelnöke, Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, dr. Kopcsó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka és dr. Pohl Árpád dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja.