Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Húsz év kényszermunka az újságírónak

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. augusztus 31. 16:23

Húsz év kényszermunkára ítéltek Srí Lankában egy újságírót, aki bíráló hangvételű cikkeket írt a tamil lázadók elleni katonai hadműveletekről.

A colombói legfelsőbb bíróság három rendbeli összeesküvéssel, a terrorellenes törvény és a háború idején foganatosított – a hatóságokat széles jogkörökkel felruházó – rendkívüli jogszabályok megsértése címén ítélte húsz év kényszermunkára J. Sz. Tisszanajagamot.

Az újságírót tavaly márciusban tartóztatták le, miután cikkeket jelentett meg a hadsereg offenzívájának hatásáról a polgári lakosságra. Azzal vádolták, hogy kapcsolatban állt a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) nevű lázadószervezettel, pénzt fogadott el a felkelőktől, hogy kormányellenes propagandát folytasson és szítsa az ellentéteket a kisebbségi tamilok és a többségi szingalézok között.

A tamil nemzetiségű Tisszanajagam beismerte tettét, később azonban azt mondta a bíróságon, hogy kényszer hatása alatt írta alá a beismerő vallomást.

Nyugati kormányok és a sajtószabadságot ellenőrző csoportok elítélték az újságíró letartóztatását. A Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) nevű nemzetközi szervezet szerint Srí Lankán legkevesebb nyolc újságírót gyilkoltak meg 2007 óta, másokat megvertek, megfélemlítettek, fogva tartottak vagy halállal fenyegettek meg.

CímkékjogNATO