Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Húsz éves az al Kaida

Szöveg: fn.hu/honvedelem.hu |  2008. augusztus 12. 8:57

Csaknem napra pontosan húsz évvel ezelőtt, 1988. augusztus 11-én, szaúdi és egyiptomi muszlim harcosok együttműködése révén megszületett az al-Kaida (magyarul: alapozás) nevű szervezet, mely mára a civilek elleni terror szinonimájává vált.

A szervezet eredeti célja az egyiptomi Mubarak-rezsim megdöntése, illetve a szovjet megszállók elleni harc volt Közép-Ázsiában.

A szervezet egyik szülőatyja, Oszama Bin Laden először 1990-ben fordult szembe Amerikával, amikor elítélte az öbölháborúban részt vevő amerikai erők szaúdi állomásozását. Az első civilek elleni terrortámadást 1998. augusztus 7-én hajtották végre az Amerikai Egyesült Államok kenyai és tanzániai követségei ellen. A robbantásokban 223 ember vesztette életét.

A véres akciót követően nyilvánítja Bin Laden az USA minden állampolgárát célpontnak. Az amerikai megtorló akció sem késik sokat: két héttel később Szudánban és Afganisztánban támadtak terrorista célpontokat amerikai katonák.

A következő nagyobb szabású terrorcselekményt 2000. október 12-én követték el a szervezet tagjai. A jemeni Áden vizein rohant egy öngyilkos csónak a USS Cole amerikai hadihajónak.

Az igazi világhírnevet azonban minden idők legnagyobb civilek elleni támadása hozta el számukra. 2001. szeptember 11-én két személyszállító repülőgépet vezettek terroristák a New York-i világkereskedelmi központ két épületébe, egyet a Pentagonba, a negyedik gépet Boston közelében a földre kényszerítették az utasok. Ez a támadás fenekestül felforgatta a nemzetközi viszonyokat és a világpolitikát.

Válaszul az Egyesült Államok lerohanta a terroristák szállásadójaként számon tartott, tálib rezsim uralta Afganisztánt. Bin Ladent nem sikerült elkapni, az ország pedig azóta is a terrorszervezet közkedvelt menedéke és gyakorlóterepe.

 

Szeptember 11-e után is sokszor hallatott magáról a terrorszervezet. 2002. április 11-én 17-en haltak meg egy tunéziai zsinagóga ellen intézett támadás során. 2003 májusában Rijádban 27, Casablancában 45, decemberben 27 ember vesztette életét az al-Kaida merényleteiben. A célpontok egyre közelednek Európához.

2003. március 20-án Amerika háborút indított Irak ellen a terror elleni küzdelem részeként. Az iraki csapatokkal szemben hatalmas fölényben vannak, a reguláris harcok gyorsan véget érnek. A gerilla-hadviselés ellenben azóta is tart, több tízezer áldozatot követelve az évek során.

Az első európai támadásra 2004. március 11-én került sor Madridban. A városi vasút elleni robbantássorozatban 191 ember halt meg. Ugyanebben az évben, július 7-én Londonban támadtak a merénylők. A londoni metróban és buszon felrobbantott bombákkal 52 embert vittek magukkal a merénylők a halálba.

A 20 éve született terrorszervezet átformálta a XX. századi hadviselést, alvóügynökei révén több mint 50 országban van jelen. Emberek ezreinek a halála tapad az al-Kaida névhez, mely mára túlnőtt a szervezet korlátain, és egyfajta terrorfranchiseként exportálja civilek és katonák gyilkolását a világ minden részére.