Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Idegenben is otthon

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. december 15. 18:18

A sármelléki Hévíz-Balaton Repülőtéren a Gripenek fogadása, üzemeltetése, illetve a vadászgépek éjszakai letároláshoz történő felkészítése olyan gördülékenyen zajlott, mintha mindezt a megszokott hazai környezetükben, a kecskeméti bázison végezték volna a repülő-műszaki szakemberek. Ezúttal is bizonyságot nyert tehát, hogy a légierő katonái bárhol és bármikor képesek a precíz csapatmunkára, így szavatolva hazánk légterének biztonságát.

MH202312_borito

Az Adaptive Hussars 2023 gyakorlat keretében az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár öt Gripenje a Keszthelytől alig több mint 10 kilométerre, délnyugatra elterülő Hévíz-Balaton Repülőtérre települt át, s onnan hajtotta végre kijelölt feladatait. A kecskeméti vadászgépeket természetesen már várta a kiszolgáló állomány, melynek tagjait a honvédség egyik Airbus A319-es szállítógépe juttatta el a nyugat-magyarországi ideiglenes állomáshelyükre.

A sármelléki bázis őrzés-védelmi feladatait – tizenegy honvéd tisztjelölttel kiegészülve – az alföldi területvédelmi ezredek közel száz tartalékos katonája látta el; őket a felkészítést követően az erőpróba idejére az MH Bauer Gyula 5. Területvédelmi Ezred kötelékébe csoportosították át. A tábori körülmények között tevékenykedő légi járműveket és szakállományt a győri MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred Mistral rendszerei is oltalmazták.

Szentesi Norbert alezredes, a Sármelléki Ideiglenes Kötelék táborparancsnoka elmondta: az Adaptive Hussars 2023 keretében egy nem kiépített repülőtérre történő áttelepülés mozzanatait gyakorolták, feltérképezve a hibamentes üzemeltetéshez szükséges kritériumokat, s hogy mindez miként valósítható meg.

További részletek a Magyar Honvéd magazin december 15-én, pénteken megjelenő számában!