Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Idegenvezetők Világnapja a Petőfi laktanyában

Szöveg: Bankó József | Fotó: a szerző felvételei |  2023. február 28. 17:32

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a budapesti Petőfi Sándor laktanya megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt. A különleges programon részt vevők több olyan helyszínt is megtekinthettek, amelyre ritkán adódik lehetőség.

Petőfi_plusz_2

Az érdeklődőket Vastagh László nyugállományú alezredes, a Harminckettesek Baráti Körének titkára kísérte körbe a látogatáson és tartott előadást a Petőfi laktanya történetéről.

A laktanyában állomásozó MH Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) névadója, vitéz uzsoki báró Szurmay Sándor vezérezredes emlékszobája is megnyílt a látogatók előtt, ahol a tábornok személyes tárgyai tekinthetőek meg.

A laktanya alakulóterén az MH BHD 32. Testőrezred Gyalogos Testőrség katonái avatták be a bátor önként jelentkezőket néhány mozzanat rejtelmeibe. Ezt követte a laktanyalátogatás záró programpontja: az MH BHD 32. Testőrezrednek helyt adó épületben a Szent Koronát borító zománcfestmények másolata látható a falakon, melyekről Zsolnai Tamás ezredes, parancsnok és Rikkers Attila törzszászlós, vezénylőzászlós tartott előadást.

Az MH BHD 32. Testőrezred Koronaőrség munkájáról Juhász Tamás zászlós mondott el részleteket a hallgatóságnak. A rendhagyó programon az Idegenvezetők Világnapja programsorozat részeként ingyenesen, előzetes regisztrációval lehetett részt venni.