Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ideggáz tesz – nem engedélyezték a kisérletet

Szöveg: inforadio.hu/honvedelem.hu |  2008. július 7. 11:00

Az amerikai hadsereg ausztrál katonákon szerette volna tesztelni a halálos ideggázt az 1960-as években, Canberra azonban elutasította a kérést – derült ki egy hétvégén nyilvánosságra hozott jelentéstől.

Washington az észak-ausztráliai Queensland világtól elzárt területén, asuztrál katonákon akarta volna kipróbálni a szarint; a halálos ideggázt bombában dobták volna le a Cairnstól 600 kilométerre, északra elterülő esőerdőben.

Az ausztrál védelmi minisztérium újonnan titkosítás alól feloldott dokumentumaiból derültek ki a tervek; a hírt egy helyi televíziós hozta nyilvánosságra a hétvégén.

Az anyagból kiderül, hogy 1962-ben az akkori amerikai védelmi miniszter, Robert McNamara levelet írt canberrai illetékeseknek. Azt kérte, hogy az ausztrál és az amerikai hadsereg vegyen részt egy közös, titkos gyakorlaton, amelyen különböző ideggázokat, például szarint, tesztelnének.

A kísérletbe kétszáz ausztrál katonát vontak volna be; azt akarták vizsgálni, milyen tartósan maradnak meg a levegőben, a dzsungel lombozatának védelmében a bombával ledobott vegyi anyagok, és milyen mértékben fertőzik meg a területen áthaladó katonákat.

A kísérletet azonban 1966-ban az akkor ausztrál kormányfő, Harold Holt megvétózta.

Holt egykori kabinetfőnöke, Peter Bailey a tévécsatorna műsorában elmondta: először komolyan fontolgatták, hogy igent mondanak a kérésre, mert attól féltek, hogy annak elutasítása megrontaná a kapcsolatokat az Egyesült Államokkal.