Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gépkocsival vitte a gránátot a rendőrségre

Szöveg: Szűcs László |  2008. július 7. 11:59

A huszonhetedik héten, azaz június 30-a és július 6-a között 42 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. Ezek közül tizenöt esetben soron kívül kellett intézkedniük a tűzszerészeknek, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlen életveszélyt okoztak. A tűzszerészek idén egyébként eddig összesen 1288 bejelentést kaptak – tájékoztatta a honvedelem.hu szerkesztőségét Nagy Balázs törzsőrmester, az alakulat felderítő részlegének munkatársa.

Június 30-án, a főváros I. kerületében, az Ybl Miklós téren végzett régészeti feltárás közben került elő több, a második világháborúból visszamaradt veszélyes szerkezet. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével – nyolc darab, különböző típusú és űrméretű gránátot talált a munkagödörben. A robbanószerkezeteket a központi gyűjtőhelyre szállították.

Nehéz napja volt július 3-án, csütörtökön a Kiss Henrik törzsőrmester vezette tűzszerész járőrnek. Ezen a napon ugyanis három soron kívüli esetben is intézkedniük kellett. Mégpedig az ország három nagyvárosában.

Korán reggel Székesfehérvárra indultak, mivel itt, az Aszalvölgyi úton, két benzinkút mögött találtak egy 105 milliméteres gránátot. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a robbanószerkezet miként került a füves területre, vélhetően valaki odavitte és otthagyta. Mindenesetre a tűzszerészek a gránátot a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

Székesfehérvárról Esztergomba sietett tovább a járőr, a Duna-parti város rendőrkapitányságára ugyanis valaki autóval vitt be egy világháborús gránátot. A szerkezetet még csütörtökön délelőtt kertje udvarán találta meg a helyi férfi. Úgy gondolta, hogy a száraz, rozsdás „fémcső" már nem lehet veszélyes és sürgős dolga lévén helyben nem tudja megvárni a tűzszerészeket, válltáskájába rakta, autóba ült és a rendőrségre hajtott. Tettével kisebb galibát okozott, hiszen a tűzszerészek megérkezéséig és a gránát elszállításáig még a kapitányság épületét is ki kellett üríteni. Végül az orosz gyártmányú gránátot a tűzszerészek emelték ki autóból és a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

Esztergomból pedig Salgótarjánba indult a járőr, hiszen a nógrádi megyeszékhely egyik gyalogátkelőhelyének közvetlen közelében bukkantak az arra járók egy világháborús robbanószerkezetre. A 80 milliméteres, német gyártmányú aknavető gránátot a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

Július 6-án a Heves megyei Mezőszemerén akadt dolguk a honvédség tűzszerészeinek. A Május 1. úton található egyik családi ház padlásán ugyanis több mint két kilogrammnyi világháborús gyalogsági lőszert találtak az ott lakók. A lőszereket a Janoczkó Tibor vezette tűzszerész járőr a központi gyűjtőhelyre szállította.