Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Minden egyes apró szolgálat számít”

Idén Kiss Ferenc ezredes vehette át a Szurmay-gyűrű aranyváltozatát

Szöveg: Pete Balázs, Buda-Singer Éva főhadnagy | Fotó: a szerzők felvételei |  2023. június 28. 16:34

Az április végi budapesti pápalátogatáson közreműködő állománynak adott át elismeréseket Berta Tibor dandártábornok, katonai ordinárius június 27-én, kedden a Petőfi laktanyában, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár alakulatnapján.

DSC_0738

A névadójára emlékező MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár alakulatnapi ünnepségén idén nemcsak a dandár kiemelkedő munkát végző állománya részesült elismerésben, hanem a pápalátogatás sikeres lebonyolításában résztvevő katonák és honvédelmi alkalmazottak is.

Az ünnepi állománygyűlés kezdetekor egyperces néma főhajtással tisztelgett a dandár teljes állománya a tragikus baleset következtében Horvátországban elhunyt bajtársak tiszteletére.

Mudra József ezredes, az alakulat parancsnoka újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a dandár feladatrendszerébe tartozik az államfő, a kormányfő, a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Honvéd Vezérkar kiszolgálása, utóbbiba tartozik a tábori püspökségek szolgálatának támogatása is. A pápalátogatás alkalmával így kapcsolódtak be a katonai díszelgői, fogadtatás és elköszönés, valamint az ezzel kapcsolatos kiszolgálási, szállítási és ellátási feladatokba.

DSC_0842

Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök beszédében a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nevében megköszönte a dandár állományából azoknak a szolgálatát, akik részt vettek Ferenc pápa április végi látogatásának előkészítésében és lebonyolításában. Kiemelte, hogy minden egyes apró szolgálat számít: „Ezt a pápalátogatási emlékérmet mintegy 150 főnek szerettük volna átadni, akik közül azonban sokan jelenleg is más szolgálatban vannak. Köszönöm szépen a munkájukat, szolgálatukat, és köszönöm azt, hogy a Budapest Helyőrség Dandár mindig támogatja a katonalelkészek tevékenységét, a Katolikus Tábori Püspökség szolgálatát. Isten áldja mindannyiukat ezért a munkáért!”

AGYE_kicsi (24 of 26)

Az alakulatnapi elismerések átadását a dandár névadója, vitéz Szurmay Sándor vezérezredes életútjáról szóló előadás előzte meg Illésfalvi Péter hadtörténész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kutatója tolmácsolásában.

Szurmay Sándor a reáliskoláját Szegeden végezte. Utána először nem a katonai pályát választotta, azonban 1882-ben megkezdte a Ludovika Akadémián a tanulmányait, ahol kitűnő eredménnyel végzett. Katonai pályafutása során csapat- és vezérkari tisztként is szolgált. Az első világháború kirobbanásakor azonnal harctéri szolgálatra jelentkezett. A róla elnevezett ún. Szurmay-hadtest parancsnokaként a Kárpátokban irányította az oroszok elleni küzdelmet. 1914 decemberének elején sikerült is megállítania a cári csapatok betörését, s a magyar határon túli visszavonulásra kényszerítenie az orosz erőket. A tehetséges hadvezért attól fogva „Uzsok oroszlánjának” nevezték. Az 1914–1915. évi kárpáti téli hadműveletekben nyújtott kimagasló teljesítményéért a király „uzsoki” előnévvel bárói címet adományozott Szurmay részére. Szinte az összes kitüntetést megkapta, így az akkori korszak legmagasabb kitüntetését is, a Mária Terézia Katonai Rend lovagkeresztjét.

 

AGYE_kicsi (11 of 26) másolat

Szurmay Sándor a katonáit félistennek hívta. Ahhoz, hogy egyszerű honvédból a harctéren ilyen, úgymond félisten váljon, ahhoz kell egy olyan vezető is, aki őt azzá képes tenni. Szurmay Sándor ilyen ember, ilyen katonatiszt, ilyen katonai vezető, honvéd tábornok volt” – mondta előadása végén Illésfalvi Péter.

A történelmi visszapillantást követően az alakulat napja alkalmából többek között a legmagasabb dandárparancsnoki elismerést, a Szurmay-gyűrű aranyváltozatát is átadták. Idén a harmincéves katonai szolgálatban töltött kimagasló feladatellátásért Kiss Ferenc ezredes, a dandár törzsfőnöke vehette át az aranygyűrűt.

Kapcsolódó cikkek