Így főztek az első világháború idején
Szöveg: Petróczy Levente | 2022. augusztus 7. 10:28Az első világháború nem csak a fronton harcolóknak okozott keserves pillanatokat. A körülmények a hátországokban romlottak, az élelmiszerhiány általánossá vált. A „Háborus Főzőkönyv” sok olyan receptet tartogatott a háziasszonyoknak, amelyekkel szűkös időkben is kiadós ételeket tudtak készíteni.
![főzőkönyv](https://honvedelem.hu/media/cache/width_465/images/media/62ed173abf190904950281.jpg)
„Nehéz, megpróbáltatásokkal telitett időket élünk. Nagy gondok, emésztő tépelődések, sorvasztó aggódások ülik meg lelkeinket. Nincs ma egyetlen család hazánkban, melyet kisebb vagy nagyobb formában próbára ne tennének a háború eseményei.” Ezekkel a mondatokkal szólítja meg olvasóját a Háborus Főzőkönyv, ami arra volt hivatott, hogy az élelmiszerhiány és jegyrendszer idején olyan recepteket kínáljon, amely biztosítja a változatos táplálkozást és kiadós ételeket.
A gabonatermesztés a felére, majd később a harmadára esett vissza, a húsok ára a tízszeresére emelkedett. Bevezették a jegyrendszert, ezért bizonyos élelmiszerek csak korlátozottan voltak elérhetőek. A parasztok számára egy ideig előnyt jelentett, hogy a háztáji gazdaságban vannak jószágok, hiszen azt le tudták vágni és szűkös időben azt ették. Azonban bevezették a kényszerbeszolgáltatást is, ezért számukra is megoldást kellett találni. Általánossá vált, hogy a hagyományos búzaliszt helyett csak hadilisztet tudtak vásárolni, ami több gabonából álló lisztkeverék volt. Az ételek állaga ezáltal megváltozott, de továbbra is táplálóak voltak. A búzát kicserélték kukoricára, hiszen elérhetőbb volt, de sűrítésre és panírozásra ezt is használták. A könyvben külön fejezetet kaptak a kukoricával készült ételek, nem győzték hangsúlyozni, hogy milyen finom fogásokat lehet belőle készíteni.
![kenyerjegy](https://honvedelem.hu/media/cache/width_465/images/media/62ed173aa8353377043825.jpg)
A zsírral takarékoskodni kellett, hiszen állati eredetű alapanyagokból csak nagyon kevés állt rendelkezésre. A húsokat először igyekeztek belsőségekkel kiváltani, mint például marha máj, szív és nyelv. Amikor már ezekből is csak korlátozott mennyiséget tudtak vásárolni, akkor karfiolt, folyami halakat és káposztát felhasználó ételeket ajánlottak. A recepteket öt-hat fős családok számára állították össze, ügyelve arra, hogy a legtakarékosabb módon tudjanak főzni, de a lehetőségekhez képest ízletesek fogások kerüljenek az asztalra.
Az olcsó alapanyagokból elkészíthető ételek közül két példa: „Köleskása-leves: 5 deka köleskását vízben megfőzünk, 4 deka zsír, 5 deka lisztből rántást készítünk, kevés törött borsót teszünk hozzá, felöntjük egy fél liter hideg vízzel, felforraljuk és a kásához öntjük. 2 darab burgonyából apró szeleteket vágunk bele.”
„Hadi hal: A halnak a pikkelyét bőrével együtt lehúzzuk, kettéhasítjuk, belét kivesszük, kimossuk, szeletekre vágjuk, egy edénybe tesszük, szép gömbölyűre kivájt burgonyát helyezünk a tetejére. 3 deka zsírban egy fej apróra vágott hagymát megpirítunk, egy kávéskanál paprikát, egy deciliter paradicsomot, fél liter vizet öntünk rá. Ezt együtt jól felfőzzük s áttörve a halra tesszük, s a sütőben 20 percig sütjük.”
![zsirnincs](https://honvedelem.hu/media/cache/width_465/images/media/62ed173adfbfe782993750.jpeg)