Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Így főztek az első világháború idején

Szöveg: Petróczy Levente |  2022. augusztus 7. 10:28

Az első világháború nem csak a fronton harcolóknak okozott keserves pillanatokat. A körülmények a hátországokban romlottak, az élelmiszerhiány általánossá vált. A „Háborus Főzőkönyv” sok olyan receptet tartogatott a háziasszonyoknak, amelyekkel szűkös időkben is kiadós ételeket tudtak készíteni.

főzőkönyv

„Nehéz, megpróbáltatásokkal telitett időket élünk. Nagy gondok, emésztő tépelődések, sorvasztó aggódások ülik meg lelkeinket. Nincs ma egyetlen család hazánkban, melyet kisebb vagy nagyobb formában próbára ne tennének a háború eseményei.” Ezekkel a mondatokkal szólítja meg olvasóját a Háborus Főzőkönyv, ami arra volt hivatott, hogy az élelmiszerhiány és jegyrendszer idején olyan recepteket kínáljon, amely biztosítja a változatos táplálkozást és kiadós ételeket.

A gabonatermesztés a felére, majd később a harmadára esett vissza, a húsok ára a tízszeresére emelkedett. Bevezették a jegyrendszert, ezért bizonyos élelmiszerek csak korlátozottan voltak elérhetőek. A parasztok számára egy ideig előnyt jelentett, hogy a háztáji gazdaságban vannak jószágok, hiszen azt le tudták vágni és szűkös időben azt ették. Azonban bevezették a kényszerbeszolgáltatást is, ezért számukra is megoldást kellett találni. Általánossá vált, hogy a hagyományos búzaliszt helyett csak hadilisztet tudtak vásárolni, ami több gabonából álló lisztkeverék volt. Az ételek állaga ezáltal megváltozott, de továbbra is táplálóak voltak. A búzát kicserélték kukoricára, hiszen elérhetőbb volt, de sűrítésre és panírozásra ezt is használták. A könyvben külön fejezetet kaptak a kukoricával készült ételek, nem győzték hangsúlyozni, hogy milyen finom fogásokat lehet belőle készíteni.

kenyerjegy

A zsírral takarékoskodni kellett, hiszen állati eredetű alapanyagokból csak nagyon kevés állt rendelkezésre. A húsokat először igyekeztek belsőségekkel kiváltani, mint például marha máj, szív és nyelv. Amikor már ezekből is csak korlátozott mennyiséget tudtak vásárolni, akkor karfiolt, folyami halakat és káposztát felhasználó ételeket ajánlottak. A recepteket öt-hat fős családok számára állították össze, ügyelve arra, hogy a legtakarékosabb módon tudjanak főzni, de a lehetőségekhez képest ízletesek fogások kerüljenek az asztalra.

Az olcsó alapanyagokból elkészíthető ételek közül két példa: „Köleskása-leves: 5 deka köleskását vízben megfőzünk, 4 deka zsír, 5 deka lisztből rántást készítünk, kevés törött borsót teszünk hozzá, felöntjük egy fél liter hideg vízzel, felforraljuk és a kásához öntjük. 2 darab burgonyából apró szeleteket vágunk bele.”

„Hadi hal: A halnak a pikkelyét bőrével együtt lehúzzuk, kettéhasítjuk, belét kivesszük, kimossuk, szeletekre vágjuk, egy edénybe tesszük, szép gömbölyűre kivájt burgonyát helyezünk a tetejére. 3 deka zsírban egy fej apróra vágott hagymát megpirítunk, egy kávéskanál paprikát, egy deciliter paradicsomot, fél liter vizet öntünk rá. Ezt együtt jól felfőzzük s áttörve a halra tesszük, s a sütőben 20 percig sütjük.”

zsirnincs