Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Így randizz katonával!

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: U.S Army archív |  2021. július 11. 13:42

Világszerte tombol a nyár; beköszöntött a szabadságolások, a romantikus naplementék, és az ismerkedések fokozottan izgalmas korszaka. A tengerentúlon ez olyannyira igaz, hogy már cikkek születnek arról: mi az, amit jó, ha tudunk, ha esetleg civil létünkre szabadságát töltő, vonzó katonába futunk bele valamelyik tengerparton vagy szórakozóhelyen…

Nos, dióhéjban összefoglalva, ezek az üres ötperceket kitölteni szándékozó bulvár-írások számos olyan megfontolandó tényezőt sorolnak fel, amit állítólag nem árt szem előtt tartani, mielőtt a rózsaszín köd végképp ránk telepszik.

U.S Army  (1)

A katonák függetlenek – légy te is az!

Ha arra vágyunk, hogy kedvesünk az idő legnagyobb részében fizikailag is közel legyen hozzánk, jobb, ha elfelejtjük a sereget. Születésnapok, esküvők, évfordulók és egyéb fontos családi események: könnyen lehet, hogy választottunk a legtöbb ilyen alkalommal éppen külszolgálatot teljesít, vagy éppen több hetes kiképzésre vezényelték valahová, jobbára jó messzire a családi fészektől.

Kommunikálj direkten!

Virágnyelv, célzások, ködösítés, passzív-agresszív magatartás, manipuláció, túlzásba vitt emberi játszmák: ezektől érdemes óvakodni. A(z) (amerikai) hadseregben ugyanis a közvetlen kommunikáció uralja a mindennapokat, amely ugyan az anyósunknak nem fog tetszeni, de… Mondjuk azt, amit gondolunk, és gondoljuk azt, amit mondunk – ennyire egyszerű.

U.S Army  (2)

Nem tudhatunk mindig mindent…

Hiába két ember legszorosabb közelsége, bizonyos szolgálatok ellátásához alapvetően szükséges a titoktartás. Készüljünk fel arra, hogy sem szép szóval, sem egyéb módszerekkel nem fogunk megtudni semmit olyasmiről, amit szakszóval „érzékeny információnak” nevezünk. Ha ezt el tudjuk fogadni, remek. Ha nem, akkor inkább növénykertészekkel, vagy pékekkel álljunk szóba!

Ne legyünk röghöz kötöttek!

Aki sosem tenné ki a lábát gyerekkori városából, vagy foggal-körömmel ragaszkodik jól bejáratott utcáihoz, megint csak nem jó helyen kopogtat az egyenruhát viselőknél. Mivel a hadseregben szolgálók közül többen akár három évente is lakóhelyet változtatnak, akár jó állásunktól is búcsút kell mondanunk, ha követni szeretnénk szívünk választottját.

U.S Army  (4)

Rugalmasság, mindenek felett!

Szuper, együtt töltötte velünk a hétvégét. Legközelebb kirándulni megyünk…csak éppen előző éjjel jön egy telefon, és máris oda minden jól kidolgozott terv. Bizony, akár indulás előtt is borulhat minden, ha váratlan szolgálati feladat adódik. Mindig legyen B-terv és sok jó film, könyv raktáron!

Tanuljuk meg tolerálni a bajtársakat!

A harcmezőn a bajtársi kötelék akár élet-halál kérdés is lehet. Választottunk bajtársai közül talán nem mindegyiket hívnánk meg magunktól egy kellemes grillpartira, de mindig legyünk elfogadóak velük. Sok múlhat ezen, mindenféle értelemben…

U.S Army  (3)