Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Így születik a parancsnok

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Rácz Tünde |  2024. július 25. 19:47

„Sosem feladatvégrehajtás közben, hanem utólag javítjuk a hibákat, ezáltal ugyanis jobban rögzül a katonában a helyes módszertan. Egy vezetőnek egyébként is önállónak és találékonynak kell lennie” – vallja Besei Péter Miklós hadnagy, aki kiképzőként vesz részt a területvédelmi erők leendő raj- és szakaszparancsnokainak szervezett képzésen. Az MH vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezred július 14-26. közötti ócsai gyakorlata utolsó napjaihoz érkezett.

„Nem hagyományos értelemben vett kiképző, inkább mentor szerepben segítjük a tiszti és altiszti állományt, akik a parancsnoki feladatok végrehajtását gyakorolják” – magyarázta Besei Péter Miklós, az MH vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezred 30. Területvédelmi Zászlóaljának szakaszparancsnoka. A hét területvédelmi ezred vezető beosztásainak betöltésére készülő tartalékosok előbb elméleti oktatást kaptak, majd védekező és támadó mozzanatok irányítását gyakorolták, az utolsó napon pedig éleslövészet vár rájuk Ócsán. „Ma a támadó mozzanatot gyakoroltunk, egész pontosan – katonai terminológia szerint – átkarolást hajtottunk végre. Ez azt jelenti, hogy két szakasz különböző helyről kezdte meg a mozgást, végül pedig körbefogták az ellenséget. Az átvizsgáló szakasz előbb megtisztította a harcárkot, majd a manőverező tűzcsoport a BTR harcjárművek mentén felzárkózott és segítségükkel leküzdötte az ellenséget” – foglalta össze a július 24-én többször is végrehajtott feladatot Babik Zoltán törzsőrmester. Az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred kiképzője szorosan a tartalékosok mellett haladva, közelről figyelte a végrehajtást.

w2024.07.24.tartalekos tiszt kepzes ocsa.rt. (16)

„Az egyik legfontosabb cél ezen a képzésen, hogy a szakharcászati ismeretek elsajátítása mellett megtanuljuk egységbe fogni a ránk bízott erőket. A mai feladat során a frontálisan és oldalról támadó szakaszok, illetve a tüzelő és szállítási feladatot ellátó három BTR harcjármű mozgását kellett összehangolnunk a harctéren. A gyakorlat próbára teszi az ember állóképességét, de délelőtt és délután is sikerült az elvárásoknak megfelelően teljesíteni” – mondta Várdai Attila, az MH Sipos Gyula 6. Területvédelmi Ezred tartalékos főtörzsőrmestere.

„Sikeres elméleti vizsgák után érkeztünk Ócsára, tehát volt egy biztos tudásunk, amire itt a gyakorlatot építhettük. Ebben a két hétben már aktívan gyakoroljuk a raj és szakasz szintű mozgások parancsnoklását. Az együttműködést gördülékenyebbé teszi, hogy a parancsnokokat napról napra, szituációról szituációra váltogatjuk” – mutatott rá Semegi László János, az MH Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezred tartalékos főhadnagya. A Magyar Honvédség tartalékos állományában pontosan 25 éve szolgáló főhadnagy nem pusztán katonatársai irányítását látja el magabiztosan, de a rábízott diákokat hasonló elkötelezettséggel segíti.

„Úgy gondolom, hogy a haza védelme mindenki számára elsődleges feladat. Nekem különösképp fontos a szolgálat, hiszen egyetemi és középiskolai fizika-matematika tanár vagyok. Igyekszem jó példát mutatni a fiataloknak!” – tette hozzá.