Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szerb és magyar tapasztalatcsere

Szöveg: MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár | Fotó: az alakulat felvételei |  2024. július 25. 14:57

Először tett látogatást a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál a Belgrádban települő Szerb Gárda küldöttsége, akik elsősorban a dandár szerteágazó feladatrendszerébe, de legfőképpen a 32. Testőrezred mindennapjaiba kaptak betekintést.

202407_Szerb_Gárda_delegáció_MH_BHD (1)

A Szerb Gárda (Guard of the Serbian Armed Forces) – a 32. Testőrezredhez hasonlóan – felelős a díszőrség biztosításáért a hivatalos ünnepségeken és különleges biztonsági feladatok ellátásáért Belgrádban. Az egység négy zászlóaljból áll: Parancsnoki-, Díszőr-, Logisztikai és 25. Katonai Rendőrzászlóalj, melyek mindegyike a fővárosban, Belgrádban található.

A négynapos program során a szerb küldöttség tagjai Fenyvesi Zoltán alezredes, megbízott törzsfőnök-helyettes jóvoltából megismerkedtek a dandár felépítésével, Zsolnai Tamás ezredes, a díszegység parancsnoka a 32. Testőrezred feladatait ismertette. A laktanyában található csapatmúzeum megtekintése mellett a szintén alakulathoz tartozó Budapest Helyőrség Zenekara mutatkozott be egy gyepshow keretében, melyet a Különleges Díszelgő Csoport látványos bemutatója követett. A szerb küldöttség tagjainak lehetőségük volt a technikai és fegyverzeti eszközök megtekintésére is.

202407_Szerb_Gárda_delegáció_MH_BHD (11)

A szerb delegáció a dandár által ellátott díszelgési és protokolláris feladatokat, azok jellegzetes helyszínein (Szent György tér, Kossuth Lajos tér, Országház) is megtekinthette. Jelen voltak a Sándor-palotánál a palotaőrök által bemutatott őrségváltásnál, az Országház látogatása során pedig a Koronaőrséget vehették szemügyre. Ittlétük utolsó napján az egyiptomi védelmi miniszter fogadtatásán, valamint a Nemzeti Lovardában a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály lovas bemutatóján is részt vettek.