Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Nyitott és rugalmas vezetésre törekszem”

Egy éve lövésztiszt Molnár Tibor hadnagy

Szöveg: Márton Boglárka főhadnagy | Fotó: Somogyi András főtörzsőrmester és Molnár Tibor hadnagy archívuma |  2024. július 25. 9:37

Milyen kihívásokkal szembesült tavaly óta az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár katonája? Mit üzen az idén végző lövésztiszteknek? Mindez kiderül a vele készült interjúból.

Molnár Tibor hadnagy (1)

Milyen emlékeid vannak az egyetemről?

Nagyon szerettem. Úgy éreztem, hogy a hallgatókat védőburok veszi körül, támaszkodhatnak oktatóikra, olykor hibázhatnak is, hiszen ez ugyanúgy a tanulás része.

Leginkább elhivatottságra volt szükségem ahhoz, hogy sikerrel végezzek. Az egyik egyetemi záróvizsgánk háromnapos túlélési gyakorlat volt, 150 kilométert gyalogoltunk, teljes menetfelszerelésben – olykor társainkét is cipelnünk kellett. Ez lelkileg is megterhelt. Természetesen voltak mélypontok a négy év alatt, de a nehéz helyzetekben a feladatokat mindig részekre bontottam, így könnyebb volt azokkal megküzdenem.

Az elmélet és a gyakorlat közül számomra a gyakorlati tárgyak jobban és könnyebben mentek. A matekkal olykor meggyűlt a bajom, különórákra is jártam, nehéz volt, de teljesítettem. Ugyanakkor az elmélet mindig fontos: ha nem tudod például, hogy mit jelent a lesállás, a gyakorlatban sem tudod kivitelezni. Úgy vélem, hogy naprakész tudást szereztem az iskolapadban, hiszen több tanárom is a 39. Gépesített Lövészzászlóaljnál szolgált korábban.

Szerinted milyen egy jó lövésztiszt?

Határozott, következetes, de semmiképpen sem makacs. Rendfokozattól függetlenül mindannyiunk meglátása lehet értékes. Igyekszem megfontolni a nálam idősebb és tapasztaltabb kollégáim véleményét, az altiszti és legénységi állománytól egyaránt sokat tanulok. Számos elöljárómra pedig példaképként tekintek.

Molnár Tibor hadnagy (2)

Milyen vezetőnek tartod magad?

Az egyetemen több tantárgy szólt erről, például a vezetéselmélet, pedagógia és szociológia is. Személy szerint én nyitott és rugalmas vezetésre törekszem, próbálok emberséges lenni és jól alkalmazkodom. A honvédség olyan helyzetek elé állít, amelyekkel azelőtt nem találkoztam. Egyelőre alkalmi kötelékekben szolgálok, így nem mindig ugyanazokkal dolgozom, ez izgalmas kihívás. Úgy gondolom, hogy valódi odafigyeléssel és nyílt kommunikációval jól motiválható a csapat. Pályatársaim is hasonlóképpen gondolkodnak, összetartunk, gyakran kérjük ki egymás véleményét.

Melyek számodra az elmúlt év főbb állomásai?

A tisztavatást követően – mint minden tiszti rendfokozattal szolgálatát megkezdő katona – elvégeztem az Egységes Gyalogostiszti Felkészítést, de három hét épületharcászat és egy szakmai tanfolyam is mögöttem van már készenléti szolgálatokkal.

Véleményem szerint egy lövésztiszttől az átlagnál jobb fizikai állóképességet várnak el. Általában heti kétszer futunk és háromszor tartunk súlyzós edzéseket. Törekszem viszont arra, hogy a hétvége a családé legyen, ikergyermekeim vannak, akikkel szeretnék minél több időt tölteni.

Mit üzennél a leendő tiszteknek?

Legyenek motiváltak, elhivatottak és készüljenek fel rá, hogy lesznek nehéz időszakok is, de közös erővel minden akadályt le lehet győzni!

Címkéklövész