Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Il-76-osokkal küzdenek a tűz ellen Oroszországban

Szöveg: honvedelem.hu / htka.hu |  2010. augusztus 13. 9:00

A jelenleg Oroszországot sújtó kánikula és az ezzel együtt járó tűzvész kapcsán több kritika is érte a kormányt. A vádak szerint az ország nem készült fel egy ilyen helyzetre, és az elégtelen tűzoltó-kapacitás miatt képtelen kezelni a kialakult katasztrofális helyzetet.

Mint ismeretes, a Moszkvát is elérő tűzvész rengeteg lakóházat elpusztított, és a keletkező szmog eddig közel 50 ember életét követelte. Hamarosan azonban az Orosz Légierő is bekapcsolódik a tűzoltásba.

Alexander Zelin vezérezredes, az Orosz Légierő főparancsnoka augusztus 11-én jelentette be, hogy meg nem nevezett számú Iljusin Il-76 típusú nehéz teherszállító repülőgépet alakítanak át tűzoltási célokra.

Az orosz stratégiai szállítóflotta gerincét alkotó, több mint 100 példányt számláló Il-76-flotta néhány példányát képessé teszik rá, hogy nagyjából 40 tonna vizet legyenek képesek a fedélzetükre venni, és onnan a megfelelő helyre kioldani.

A döntéshez hozzájárulhatott az is, hogy augusztus 9-én maga Vlagyimir Putyin orosz kormányfő is az egyik légi tűzoltó-alakulattal tartott egy bevetésen. Putyin egy kifejezetten erre a feladatra tervezett Berijev Be-200 amfíbia másodpilótájaként zúdított 24 tonna vizet a Moszkvától 200 km-re található Ryazan város közelében tomboló tűzre, ezzel járulva hozzá az eddig 15 milliárd dolláros gazdasági veszteséget okozó tűzvész elleni harchoz.

1595906105