Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Raptorok és Flankerek a terrorizmus ellen

Szöveg: JETfly |  2010. augusztus 13. 9:08

Rendhagyó, közös hadgyakorlatot hajtott végre az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország légiereje. Az Exercise Vigilant Eagle keretein belül terroristák által eltérített repülőgép szimulált elfogását gyakorolták egyrészt, illetve megismerték a két légierő közötti kommunikációs eljárásokat, és megteremtették az együttműködés alapjait.

A gyakorlat során nem csak a két ország légierejét vonták be, hanem a civil légiirányítást is. A Boeing 757-est szimuláló Gulfstream 4 ugyanis Anchorage-ből, Alaszkából indult az orosz távol-kelet fele. A civil gép először squawk kóddal jelezte, hogy bajba került, a civil légiirányítás pedig a légierőhöz fordult segítségért.

A gépet először egy E-3 AWACS kísérte figyelemmel, és nem sokkal később két elmendorfi F-22 Raptor jelent meg az eltérített gép szerepét játszó Gulfstream közelében. Mivel a kialakult helyzetet nem sikerült megoldani, ezért a kísérést és az irányítást át kellett adni az orosz légügyi hatóságoknak illetve a légierőnek. A kialakult helyzetet távolról egy A-50 AWACS kísérte figyelemmel, majd az F-22 Raptorokat két Szu-27 Flanker váltotta le.

A Gulfstreamet hat órás repülés után „kényszerítették" földre egy távol-keleti orosz reptéren. A gyakorlat másnap folytatódott, értelemszerűen most az orosz légierő volt az első beavatkozó. A gyakorlat célja a két ország légiereje közötti együttműködés javítása vészhelyzetek esetén. Az elért eredménnyel mind az orosz, mind az amerikai illetékesek elégedettek voltak.