Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Illusztris vendég Camp Pannoniában

Szöveg: Palotás Levente hadnagy |  2009. szeptember 29. 6:27

Fontos látogatót fogadott az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) Afganisztánban. Szabó László ezredes, az MH PRT parancsnoka Jürgen Setzer dandártábornokot, a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők, (ISAF) Északi Regionális Parancsnokság (RCN) leendő parancsnokát és kíséretét látta vendégül egy napra.

Setzer tábornokot néhány napon belül nevezik ki az Afganisztán északi régiójában állomásozó ISAF-erők élére.

A tábornok ezért még kinevezése előtt ellátogatott Baghlan tartományba, hogy megismerje a magyar PRT-t és a magyar–amerikai Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoportot (OMLT), illetve találkozzon a helyi kormányzati szervek vezetőivel.

Érkezése után először Szabó ezredes és a magyar kontingens részlegvezetői, illetve kulcsbeosztású személyei tettek részletes jelentést az MH PRT működéséről. Setzer tábornoknak nem ismeretlen a PRT-k munkája és feladatrendszere. 2007-ben a magyarok vezette Baghlan tartomány északi szomszéd régiójában, Kunduz tartományban ő volt az egyik német PRT parancsnoka.

1595891759
 

A magyar PRT bemutatása és az aktuális biztonsági helyzet ismertetése után Setzer tábornok a tartomány – nemrég létrehozott – Műveleti Koordinációs Központjának OCC-P (Operation Coordination Center Provincional) megtekintésével folytatta programját. Az OCC-P felelős az Afgán Nemzeti Hadsereg, az Afgán Nemzeti Rendőrség, az Afgán Nemzetbiztonsági Szolgálat és az ISAF-erők közötti együttműködés összehangolásáért.

Itt kimerítő tájékoztatót kapott az OCC-P vezetőjétől a központ felépítéséről, munkájáról, eszközrendszeréről és az aktuális műveletekről a tartományban. Ezután megérkezett a központba a tartományi kormányzó helyettes, aki egyeztetett Setzer tábornokkal a biztonsági helyzet javítása érdekében szükséges műveletekről.

A koordinációs központ után Szabó ezredes bemutatta a magyar PRT egyik folyamatban lévő CIMIC projektjét, a kormányzói iroda felújítását és bővítését. A munkálatokat az MH PRT finanszírozza, koordinálja és helyi vállalkozók a kivitelezők. Így a fejlesztés és a munkahelyteremtés egyszerre valósul meg.

Utolsó helyszínként Kaylaghay Bázison a magyarµamerikai OMLT-nél tett látogatást Setzer tábornok. Sári Szabolcs alezredes, az OMLT parancsnoka és törzse bemutatta a tanácsadó csoport tevékenységét, illetve beszámolt az általuk mentorált afgán zászlóalj jelenlegi képességiről, felkészültségéről.

A nap végén visszatért a konvoj Camp Pannoniába, ahol Sezter tábornok megköszönte a látogatás lebonyolítást, a részletes tájékoztatást a magyar katonák Baghlan tartományban folytatott munkájáról. Kilátásba helyezte, hogy a közeljövőben – a parancsnoki beosztása átvétele után – újra ellátogat Szabó ezredeshez, hogy konkrét lépések megtételéről egyeztessenek a biztonsági helyzet javítása és az újjáépítési projektek kapcsán.

1595891759