Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Íme az amerikai polgárháború legendás tengeralattjárója

Szöveg: honvedelem.hu / mult-kor.hu / National Geographic News |  2012. február 8. 18:32

Először közöltek felvételeket arról az amerikai polgárháború kori (1861-1865) tengeralattjáróról, amely a történelem során elsőként volt képes egy hajót elsüllyeszteni.

1595931051
A most megtisztított roncsnak ugyan kis szerepe volt az amerikai polgárháborúban, de annál nagyobb jutott neki a tengeri hadviselés történetében. Ez volt ugyanis az első olyan tengeralattjáró a történelemben, amelynek sikerült egy ellenséges hajót elsüllyesztenie.

A konföderációs hadsereghez tartozó H.L. Hunley-t nem kevesebb mint 11 évig toldozták-foldozták egy dél-karoliniai műhelyben. 1864-ben süllyedt el Charleston (Dél-Karolina) mellett, a balesetben a nyolcfős legénység is odaveszett.

A Hunley roncsát 1995-ben fedezték fel, de csak öt év múlva kezdhették meg a tisztítását – a kiemeléskor használt acélszerkezetet csupán néhány héttel az újjávarázsolt tengeralattjáróról készült első fotók megszületése előtt szerelték le a törzsről.

A Hunley 12 méter hosszú volt, s az alabamai Mobile-ban szerelték össze a névadó-feltaláló Horace Lawson Hunley tervei alapján. 1863 júliusában eresztették vízbe, de pályafutása csupán fél évig tartott: előbb elsüllyesztette az USS Housatonic-ot, de 1864 februárjában eddig tisztázatlan körülmények között végleg elnyelte a víz.