Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lavrov látogatása után folytatódott Homsz ostroma

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. február 8. 19:38

A Bassár el-Aszad elnökhöz hű szíriai hadsereg páncélozott alakulatai február 8-án, szerdán folytatták behatolásukat az ország középső részén lévő Homsz városba, rakéta- és aknavető-támadásokkal próbálták felszámolni a felkelők ellenállását – jelentették ellenzéki aktivisták.

A nagy-britanniai központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának munkatársai szerint több tucat civil halottjuk van szerda hajnal óta a tüzérségi támadásoknak Homsz több negyede, például Bajada, Bába-Amro, Haldíja és Karm-ez-Zejtún ellen. Omar Sáker bába-amrói aktivista elmondása szerint a negyedet „igen intenzíven lövik", és ő maga öt holttestet látott a környéken.

Előző nap járt a szíriai fővárosban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, és ígéretet kapott a szíriai államfőtől arra, hogy Damaszkusz véget vet a hónapok óta tartó vérontásnak. Eközben nyugati és arab államok újabb lépéseket tettek a rezsim nemzetközi elszigetelésére.

A harckocsik bevonultak a város Insaat negyedébe, miáltal közelebb kerültek az ellenzéki erők bázisához, Bába-Amro negyedhez. A hadsereg ez utóbbit lőtte eddig a leghevesebben, és ott okozta legkevesebb száz lakos halálát az utóbbi két napon – közölte egy aktivista Homszból műholdas telefonon a Reutersszal. Homsz sok részén el vannak vágva a távközlési vonalak, így nehéz általános képet adni a helyzetről – tette hozzá.

A szíriai állami hírügynökség jelentette, hogy „fegyveres terrorista csoportok" megtámadtak rendőrségi ellenőrzőpontokat Homszban, és aknavetőkkel lőtték a várost. Három akna állítólag eltalálta a homszi olajfinomítót, a két szíriai finomító egyikét. A hírügynökség nem közölte, mekkora kár keletkezett a létesítményben.

Aktivisták szerdai jelentései szerint harckocsik lőtték előző nap a Damaszkusztól 30 kilométerrel északnyugatra lévő, 20 ezer lakosú Zabadáni várost is, és két lakos halálát okozták. Így az utóbbi két napon összesen tíz ember halt meg itt.