Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb alapkiképzés kezdődött Szentendrén

Szöveg: Dr. Varga József |  2012. február 8. 17:26

Lezajlott az idei első bevonulás a szentendrei MH Altiszti Akadémiára. Február 7-én 59 szerződéses katona kezdte meg három hónapos egységes katonai alapkiképzését, hogy annak befejeztével a Magyar Honvédség alakulatainál folytathassák katonai szolgálatukat. 

Az akadémia bevonulásban érintett szakmai szervei gondosan előkészítették a katonák fogadását, így a szentendrei objektumba kisebb-nagyobb csoportokban, az ország minden tájáról érkező leendő szerződéses katonák zökkenőmentesen haladhattak át a rendszeren: a regisztrációtól a szerződéskötésen át, az orvosi vizsgálatig és a beöltözésig.

A három hónapos egységes katonai alapkiképzés során a szerződéses legénységi állományú katonák 14 kiképzés ág –  köztük a lőkiképzés, harcászat, alaki, egészségügyi, vegyivédelmi, műszaki és híradó kiképzés, valamint a tereptan – legelemibb és legfontosabb ismereteit sajátíthatják el.

Az alapkiképzés legújabb eleme az úgynevezett C-IED kiképzés, amelynek során a nem hagyományos módon előállított robbanóeszközök elleni tevékenységre készítik fel a katonákat. Ez a szakmai ismeret ma már nélkülözhetetlen feltétele a műveleti területeken való külszolgálatnak.

Az idei első alapkiképzéssel az MH Altiszti Akadémia az elmúlt év végén megkezdett szervezeti átalakítás keretei között folytatja a kiképzési feladatait. Február 17-én befejeződik a tavaly november elején bevonult szerződéses katonák kiképzése, amely után az alakulat Mecséri János Kiképző Osztálya felkészül az idén várható további három alapkiképzésre, illetve a nemzetközi kiképzési feladatokra.

A jelenleg még önálló szervezetként működő MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola (MH KPTSZI) oktatást végző alegységei júliusig folytatják a tiszthelyettesek egy éves képzését, valamint az angol nyelv oktatását. Az év második felétől azonban az altiszti akadémia végzi az altiszt-jelöltek kétéves, iskolarendszerű képzését, valamint a katonai alap-, át- és továbbképzéseket.

Fotó:
A szerző felvételei