Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

India amerikai katonai szállítógépeket vásárol

Szöveg: JETfly |  2008. február 7. 21:36

India hat C–130 Hercules típusú szállítógépet vásárol a Lockheed Martintól. Az amerikaiak reményei szerint India lesz az Egyesült Államok legnagyobb katonai üzletfele, és ez a megrendelés egy jelentős lépés Újdelhi katonai beszerzési politikájában. A C–130J típusú repülőgépek beszerzéséről szóló szerződést a tervek szerint jövő hónapban írják alá, amelynek értéke több mint egymilliárd dollár.

A Lockheed Martin szakemberei a helyi médiának szóló nyilatkozataikban elmondták, hogy India a szállítógépeket szolgálatba állítás előtt rakéta- és radar elleni rendszerekkel szereli fel. Az új repülőgépekkel az ázsiai ország különleges erőinek képességeit növelik majd.

Bár a mostani beszerzés során India nem nagyszámú repülőgépet vásárol az Egyesült Államoktól, a megegyezés nagymértékű változást mutat Újdelhi politikájában. Az Indiai Légierő jelenleg a volt Szovjetunió által gyártott szállító repülőgépeket használja. A Herculesek vásárlásával megérkeznek az első amerikai katonai eszközök az indiai védelmi erőkhöz, és megszűnik az orosz gyártmányú fegyverek hegemóniája. Uday Bhaskar védelmi elemző szerint ez az amerikai katonai beszerzés a két ország közötti politikai és stratégiai helyzet hatalmas javulását eredményezi.

1595873115

Jelenleg a Lockheed Martin és a Boeing is versenyben van a tízmilliárd dollár értékű indiai vadászrepülőgép-beszerzési tenderen, valamint információk szerint Újdelhi amerikai katonai felderítő repülőgép vásárlását tervezi.

India jelenleg a fejlődő világ egyik legnagyobb katonai célú vásárlója. Terveik szerint az elkövetkező tíz évben ötvenmilliárd dollárt fognak elkölteni a hadsereg modernizálására. Az indiai nyitás fellelkesítette az amerikai katonai gyártókat, mert azt remélik, jövedelmező megbízásokat kapnak erről a piacról.