Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szükségben a segítség

Szöveg: Varga Erika |  2008. február 8. 9:15

A tavasz várat magára Afganisztánban. Hetek óta nem enyhül a tél. Az emberek nem voltak felkészülve ilyen tartós fagyos időjárásra, sokuknak nincs elég pénze, hogy tüzelőanyag vásároljon. Az állatállomány 25-30 százaléka pusztult el eddig.

A rendkívüli helyzetre való tekintettel naponta keresik fel az emberek az MH Tartományi Újjáépítési Csoportját, hogy segítséget kérjenek. Legutóbb a tartományi kormányzó kereste fel Rózsa Tibor ezredest, hogy a kontingens enyhítsen a szegényebb lakosság, valamint az Iránból és Pakisztánból

1595873115
visszatelepült menekülteknek a hideg okozta szenvedésén.

A legutóbbi hivatalos felmérések szerint (UNHCR-2007) Baghlan tartományban 655 regisztrált visszatelepült és menekült család él, amely megközelítőleg 7520 főt jelent. Ezen családok döntő többsége a Pol-e Khumrihoz közeli Khaja Alwan „menekült faluban kapott lakóhelyet.

Ebbe a faluba az MH Tartományi Újjáépítési Csoport még januárban kabátbéléseket, gyermekoverallokat, gyermek gumicsizmákat, valamint takarókat osztott szét.

A tartományi Shura vezetője azon diákok részére kért és kapott nyolcszáz darab takarót, akik a tartomány különböző járásaiból érkeztek Pol-e Khumriba, hogy az itteni főiskolán tanulhassanak

Január végén Dushi járásvezetőjének kérésére a Mission Team 1. részlege a kormányzói hivatalnak és a rendőröknek kályhákat, a helyi iskoláknak sátrakat, továbbá a kétszáz legrászorultabb embernek adott át ISAF takarókat, valamint emellé még választhattak, hogy téli kabátra, bakancsra, vagy téli gyerekruhára van-e szükségük.

Ezen felül két osztást is szervezett a PRT, ezek egyikén egy menekülttáborban, ahol Rózsa ezredes és a tartományi kormányzó közösen osztott szét száz család részére meleg ruhákat és takarókat.

A kontingens már eddig is sokat tett, de terveiben további adományok szétosztása és segítségnyújtás szerepel a tartományban rászorulók részére.

1595873115