Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merkel nem küld katonákat Dél-Afganisztánba

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. február 8. 10:35

A leghatározottabban elutasította az afganisztáni katonai szerepvállalás kiterjesztéséről szóló amerikai követelést Angela Merkel német kancellár. Pénteki nyilatkozatában a kancellár hangsúlyozta, nem ért egyet azzal, hogy Afganisztán egyes régióiról különböző veszélyeztetettségi kategóriákról beszéljenek.

Merkel ezzel arra a közelmúltban előterjesztett amerikai követelésre utalt, hogy Németország ne csak Afganisztán nyugodtabb északi részén állomásoztasson katonákat, hanem a tálibok által az elmúlt időszakban erősen ostromlott déli tartományokba is küldjön katonai egységeket.

A konzervatív német kancellár először szólalt meg az elmúlt napokban az Egyesült Államok és több más NATO-tagállam – elsősorban Kanada és Hollandia -, valamint Németország között a katonai-békefenntartó szerepvállalás helyszínéről kitört vitában. Annak elindítója egyébként Robert Gates amerikai védelmi miniszter volt, aki német kollégájához, Franz Josef Junghoz intézett levélben a német katonai közreműködés kiterjesztését követelte.