Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

India bővítené Super Hercules flottáját

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 5. 19:56

India 2008 januárjában írta alá azt a 1,1 milliárd dolláros szerződést, melynek értelmében hat darab C-130J szállítógépet rendeltek. Az indiai légierő részéről a napokban jelentették be, hogy bővítenék meglévő Super Hercules flottájukat és további hat gépet szereznének be.

India észak-keleti részét a közelmúltban földrengés sújtotta, mely természeti katasztrófa egyben az új C-130J-k első bevetését is jelentette: a szállítógépek teljesítménye olyannyira meggyőzte a vezetőséget, hogy a 2008-ban megrendelt hat példány mellé további hatot rendelnének. Az első hat Super Hercules közül ötöt már leszállított a gyártó, a hatodik gép november első felében érkezhet meg Indiába. Az újabb hat C-130J beszerzéséről szóló tárgyalások már folyamatban vannak, a szerződés aláírására várhatóan 2012 januárjában kerülhet sor.

A FMS (Foreign Military Sales) program keretein belül 2008 januárjában aláírt szerződés a gépek határidőre történő leszállításán túl magában foglalja a kiképzést, a szükséges infrastruktúra kialakítását, a tartalék alkatrészek, illetve hajtóművek biztosítását, továbbá 2012-ben egy szimulátort is átvehet India légiereje.