Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erdogan: Izrael fenyegetést jelent, mert atomfegyverrel rendelkezik

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 5. 21:04

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök szerdán fenyegetésnek értékelte Izraelt a környező térség szempontjából, mert szerinte a zsidó állam atombombával rendelkezik – idézte az Anatólia török hírügynökség a dél-afrikai látogatáson tartózkodó politikust.

Erdogan dél-afrikai útján utalt Izrael nukleáris fegyvereire, amelyek létét izraeli részről soha nem erősítették meg, de nem is cáfolták. A török kormányfő szerint „igazságtalanság", hogy Iránt ostorozzák vitatott atomprogramja miatt, míg az izraeli ügy felett szemet hunynak. Ankara ellenzi a közel-keleti nukleáris fegyverkezési versenyt, és a diplomáciai megoldást részesíti előnyben a Nyugat és Irán közötti elmérgesedett vitában.

Erdogan emellett „állami terrorizmussal" vádolta Izraelt a palesztin területeken.

Törökország és Izrael között meglehetősen fagyossá vált a viszony az utóbbi időben. Ankara hazaküldte az izraeli nagykövetet, valamint felfüggesztette a katonai együttműködést Izraellel, mivel az nem volt hajlandó hivatalosan bocsánatot kérni a tavaly májusi halálos kimenetelű incidensért a Gázai övezet partjainál.

A török miniszterelnök október 5-én, szerdán azt is elmondta, hogy saját szankciócsomagot léptet életbe Szíria ellen, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsában Kína és Oroszország vétója miatt „sajnálatosan" elbukott a Damaszkusz elítélését célzó határozat. Ankara korábban szoros kapcsolatokat ápolt Damaszkusszal, és Törökország még mindig Szíria egyik legfontosabb kereskedelmi partnere.

Erdogan vasárnap ellátogat a Szíriával határos Hatay tartományban található menekülttáborokba, ahol több mint hétezren húzódtak meg. A politikus itt jelenti be a szankciókat Szíria ellen.

Eközben a török hadsereg bejelentette, hogy szerdán nyolc napig tartó hadgyakorlatot kezd ugyanebben a térségben. A hadsereg által rutinműveletnek nevezett gyakorlatok célja elemzők szerint az, hogy növeljék a damaszkuszi vezetésre gyakorolt nyomást.