Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

India elégedett a washingtoni döntéssel

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 12. 16:43

Üdvözli India az Obama-kormányzat döntését, mely szerint Washington visszatart 800 millió dollárt a Pakisztánnak szánt katonai segélyből. Újdelhi szerint Iszlámábád pénzügyi támogatása zavarja a dél-ázsiai erőegyensúlyt – tájékoztatott róla július 11-én, hétfőn a Press Trust of India hírügynökség.

Mint S. M. Krisna indiai külügyminiszter kifejtette, kormánya egyrészt támogatja a pakisztáni terrorizmus elleni hadműveletekre szánt segélyeket, másrészt viszont úgy véli, Iszlámábád a neki nyújtott katonai forrásokat ellene is felhasználhatja.

William Daley, a Fehér Ház kabinetfőnöke vasárnap közölte: Washington azért döntött a szóban forgó összeg folyósításának felfüggesztése mellett, mert elégedetlen Iszlámábád szélsőségesek elleni harcával és azzal, hogy távozásra kényszerítette az amerikai kiképzőtiszteket.

A pakisztáni hatóságok nemrégiben véget vetettek a helyi katonák kiképzését szolgáló amerikai programnak, s emiatt az elmúlt hetekben több mint száz amerikai kiképzőtisztnek kellett visszatérnie hazájába.

Közben a pakisztáni hadsereg szóvivője kijelentette: a pakisztáni katonák külső pénzügyi segítség nélkül is hatékonyan tudnak működni. A francia hírügynökségnek eljuttatott közleményében ugyanakkor jelezte, Iszlámábád eddig még nem kapott hivatalos értesítést a washingtoni döntésről.