Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háborús bűnökkel vádolnak egy gerillaparancsnokot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 12. 17:50

Első ízben kezdődött per Ugandában háborús bűntettek miatt: az Úr Ellenállási Hadserege (LRA) nevű gerillacsoport háborús bűnökkel vádolt volt parancsnoka állt a bírák elé. Többek között 53 rendbeli emberölés, emberrablás, rombolás a vád Thomas Kwoyelo, az LRA 39 éves „ezredese” ellen a Gulu városában rendkívüli törvényszék előtt megkezdett július 11-i, hétfői bírósági tárgyaláson. A vádlott tagadja az ellene felhozott vádakat.

Az LRA 1986-tól a 2008 áprilisában Yoweri Museveni ugandai elnök vezette kormányzattal aláírt békemegállapodásig folytatott gerillaharcot a kelet-afrikai ország északi részén. A harcok során a gerillák lassan kiszorultak Ugandából, és a Közép-afrikai Köztársaságban, illetve a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén próbálták megvetni a lábukat.

A csatározásokban húsz év alatt több tízezren vesztették életüket, és majdnem kétmillió ember vált földönfutóvá.

Az LRA-t a legsúlyosabb háborús bűntettekkel vádolják; a gerillák nagyon sok civilt lemészároltak, s gyerekeket kényszerítettek arra, hogy az ő oldalukon harcoljanak. Jogvédő szervezetek szerint a hadsereg is számos jogsértést követett el a harcok során a civilek ellen.

A gerillacsoportot 1988-tól irányító Joseph Kony és három legközelebbi harcostársa ellen 2005-ben nemzetközi elfogatóparancsot adott ki az állandó Nemzetközi Büntetőbíróság. Kony nem írta alá a 2008-as békemegállapodást, és jelenleg is szökésben van.

Címkékjog