Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

India és Pakisztán ismét tárgyal?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 13. 6:34

India és Pakisztán csütörtökön megállapodott abban, hogy folytatja a béketárgyalásokat, amelyeket Újdelhi megszakított 2008-ban az indiai Mumbaiban (Bombay) történt terrortámadásokat követően. A két ország vezető külügyi tisztségviselői – Nirupama Rao indiai és Szalman Basir pakisztáni államtitkár – e héten folytattak megbeszélést Bhután fővárosban, Timpuban.

A felekre az Egyesült Államok nyomást gyakorolt, hogy csökkentsék az egymás közti feszültséget, mert az kihat a béketörekvésekre a szomszédos Afganisztánban is.

Először egy pakisztáni külügyi illetékes a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva nem erősítette meg egyértelműen, hogy konkrét megállapodás született volna a bhutáni egyeztetésen a tárgyalások folytatásáról, később viszont Pakisztán hivatalosan bejelentette, hogy elfogadta azt. Az iszlámábádi külügyminisztérium közleménye szerint Mahdum Sah Mehmud Kuresi tárcavezető júliusban Újdelhibe utazik.

A két ország 2004-ben határozott a béketárgyalások megkezdéséről, amit azonban Újdelhi négy évvel később felfüggesztett, mert a pakisztáni székhelyű Laskar-e-Taiba szervezetet tartja felelősnek a Mumbaiban végrehajtott terrortámadásokért, amelyeknek 166 halálos áldozata volt.

Pakisztán ezután többször indítványozta az átfogó – a két ország viszonyát mérgező összes tényezőt felsorakoztató – megbékélési tárgyalások felújítását, de India addig hallani sem akar erről, amíg Pakisztán bíróság elé nem állítja a mumbai merénylet értelmi szerzőit.