Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Áprilisban érkeznek a finn helikopterek

Szöveg: Galambos Sándor |  2011. február 13. 6:01

Két Mi-8-ast kap Finnországtól a magyar légierő. A helikoptereket térítésmentesen ajánlották fel a finnek, csak az elszállításukról kell gondoskodnunk. A gépek és a nagy mennyiségű tartalék alkatrészek várhatóan áprilisban érkeznek meg hazánkba. Finnország haderejének modernizációja során tavaly vonta ki hadrendjéből a Mi-8-asokat, helyükre új, NH-90 típusú többcélú helikopterek léptek.

A Többnemzeti Helikopter Kezdeményezés (MHI) keretében Finnország az EU 2010. február 24-25-i Palma de Mallorca-i informális védelmi miniszteri ülésen két Mi-8-as helikoptert ajánlott fel térítésmentesen a kezdeményezésben részt vevő bármely ország részére. Ezzel támogatják az afganisztáni NATO-erőket, a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő (ISAF) műveletekben résztvevő hajózók kiképzését. A honvedelem.hu kérdésére a Honvédelmi Minisztérium sajtóirodája közölte: mivel Magyarország az MHI aktív tagja, hazánkat Finnország közvetlenül is megkereste ezzel a lehetőséggel.

A felajánlott két helikopter jelentős repülési üzemidő-tartalékkal rendelkezik, így a hazaszállítás és műszaki karbantartási munkák elvégzése után sikeresen alkalmazhatóak lesznek a hazai feladatok végrehajtására. A nagy mennyiségű tartalék alkatrész pedig lehetővé teszi a jelenleg hadrendben lévő tíz helikopter kiszolgálását is. A három Mi-8-asnak és a hét Mi-17-esnek ugyanis viszonylag kevés a tartalék üzemideje, többségük hamarosan nagyjavításra szorul.

A helikoptereket és a tartalék alkatrészeket ingyen kapjuk, de a hazaszállításukról Magyarországnak kell gondoskodnia. Átvételükről már folynak a tárgyalások, jelenleg a szerződés jogi előkészítését végzik a szakemberek. A gépek várhatóan áprilisban érkeznek meg.