Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harmincöt éves a nyugdíjas klub

Szöveg: Galambos Sándor |  2011. február 13. 5:58

Jubileumi közgyűlést tartott pénteken délután a szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub. Most nem csak az ilyenkor szokásos napirendi pontokat, a vezetőség beszámolóját, a pénzügyi ellenőrző bizottság jelentését és a jövőbeli terveket tárgyalták meg. Ünnepeltek is: tizenöt taggal 1976. február 6-án alakult meg elődjük, a Fegyveres Erők és Testületek Szabadszállási Kun Béla Nyugdíjas Klub. Első elnöke Kühl Vilmos volt, a vezetőségben pedig Gróf Antal és Tóth László dolgoztak. A klubot 1989-ben jegyezte be a Bács-Kiskun Megyei Bíróság, 2005. április 13-ától viselik a Honvéd Nyugdíjas Klub nevet. Taglétszámuk jelenleg 94 fő.

A klub ápolója és gondozója a valaha Szabadszálláson állomásozó alakulatok emlékparkjának, a parancsnokok parkjának és az egykori csapatmúzeumnak.
A szabadszállási katonák emlékére állított jelfa mellé az egyesület 2009-ben felállította a honvédségi dolgozók emlékoszlopát, ezzel létrehozta a Honvéd Emlékhelyet.

A Honvéd Nyugdíjas Klub Szabadszállás egyetlen nyugdíjas érdekvédelmi szervezete. Működési anyagi alapját a tagdíjak képezik, ami 2007-től kiegészül az adó 1 százalékos felajánlásaiból származó támogatással.

1595914208
Az ünnepi közgyűlésen a város önkormányzatának jókívánságait Boczka János tanácsnok adta át. A klub megalakulásának 35. évfordulójának a jelentőségét mutatja, hogy az együttműködő partnerszervezetek közül is sokan képviseltették magukat az ünnepségen. Eljött többek közt Farkas Imre ezredes, a MH Kelet-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság parancsnoka, Murár Zoltán őrnagy, a kecskeméti toborzó- és érdekvédelmi iroda vezetője, Sipos Géza nyugállományú ezredes, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége elnöke, Deli József nyugállományú ezredes, a BEOSZ Dél-alföldi Régió tiszteletbeli elnöke, dr. Bak István és dr. Balázs Sándor, Szabadszállás volt polgármesterei, Szekeres Mihály, a József Attila Közösségi Ház igazgatója, a BEOSZ Dél-alföldi Régió kistérségi társ-tagegyesületeit pedig Fadgyas István, Gottfried Béla, Györgypál Csaba és Máté Imre képviselték.

Miután Horváth Balázs, nyugállományú mérnök ezredes, a klub elnöke felidézte az elmúlt harmincöt év történéseit, a jövőről szólva elmondta: „Egyesületünknek, mint bejegyzett, közhasznú tevékenységet folytató, társadalmi szervezetnek, a működési célja továbbra is a hazafiság, a hon- és a rendvédelem támogatása, az érdekvédelem, és remélem, egyszer majd az érdekérvényesít is… Tagjaink nemcsak katonák, rendőrök, honvédségi dolgozók és hozzátartozóik, nyitott szervezetként befogadója vagyunk mindenkinek, akik elfogadják a céljainkat."

Az ünnepség végén, a vezetőség nevében Horváth Balázs megköszönte az idősebb klubtagok munkáját. Az egyesület közösségében eltöltött 10. éves tagsági viszonya alkalmából Varga Sándort köszöntötte. 15 év után Debreczeni Béláné, Mádi Sándorné, Markó Lászlóné, Marosi Gyuláné és Vörös Imréné kapott elismerést.

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke emléklapot adományozott a születésnapját ünneplő szabadszállási klubnak, a nyugdíjasok munkáját pedig levélben köszönte meg.

1595914208