Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

India idei rakétateszt tervei

Szöveg: Háború Művészete / lenta.ru |  2011. február 1. 18:45

Az indiai Védelmi Kutatási és Fejlesztési Szervezet (DRDO) közleménye szerint India 2011-ben tíz kísérleti rakétaindítást tervez végrehajtani különböző rakétatípusokkal. Elsősorban az Agni-I, Agni-II, Prithvi és Agni-V ballisztikus rakéták, a BrahMos hangsebesség feletti cirkálórakéta, a levegő-levegő osztályú Astra, a tengeralattjárókon alkalmazott K-15 Sagarika típusú ballisztikus rakéta, valamint az AAD (Advanced Air Defence – Korszerű Légvédelmi) rakéták tesztjére lehet számítani.

A DRDO adatai szerint kiemelt figyelmet kap az Agni-V rakéta első tesztindítása, amely ötezer kilométeres távolságig képes az ellenséges légi célt megsemmisíteni. Az Agni-V típusú rakétát – amely nukleáris töltet célba juttatására is alkalmas – az Agni-III rakéta alapjain fejlesztik. India katonai szakértők véleménye szerint az Agni-V rakétával kínai célpontok is megsemmisíthetővé válnak.

India eredetileg 2011. január közepére tervezte a Sagarika ballisztikus rakéta tesztindítását, azonban ezt a jelenlegi állás szerint a hónap végére halasztották. Az új rakéta kísérleti indításához egy vízalatti állást használnak, ami gyakorlatilag egy tengeralattjáró pontos mása.

Nem zárható ki az sem, hogy a DRDO 2011-ben K-4 (Agni-III SLBM) típusú, tengeralattjárókon alkalmazott ballisztikus rakétákkal is hajt végre kísérleti indításokat.