Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életbe lépett a START-szerződés ratifikációs törvénye

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 1. 17:43

A hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló orosz-amerikai START-szerződés ratifikációs törvényét kedden közzétették a Rosszijszkaja Gazeta című hivatalos lapban, s ezzel a jogszabály hatályba lépett: a szerződés életbe lépéséhez még a ratifikációs okmányok kicserélése szükséges.

Az okmányok cseréje várhatóan Szergej Lavrov orosz és Hillary Clinton amerikai külügyminiszter következő találkozóján történik meg, amely orosz diplomáciai források szerint február 5-én Münchenben lehet.

A szerződést 2010. április 8-án Prágában írta alá Dmitrij Medvegyev orosz és Barack Obama amerikai elnök.

A dokumentum értelmében a szerződő felek hadászati támadó fegyvereik mennyiségét hét év alatt szándékoznak csökkenteni, illetve korlátozni: a hadrendben lévő interkontinentális ballisztikus rakéták, a tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéták és a nehézbombázók vonatkozásában 700 egységre, az interkontinentális ballisztikus rakéták, a tengeralattjáróról felbocsátható rakéták hadrendben lévő és hadrendbe nem állított kilövőállásai vonatkozásában 800 egységre és a nevezett fegyverekhez való robbanótöltetek terén 1550 egységre.

A dokumentum az 1991-ben megkötött START-I szerződés, illetve a hadászati támadó potenciálokról 2002-ben kötött szerződés (SORT, más néven Moszkvai Szerződés) helyébe lép. A START-I 2009. december 5-én járt le, de a felek vállalták, hogy a START-III életbelépéséig kötelezőnek tekintik a START-I előírásait.