Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kairó központjában már százezren gyűltek össze

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 1. 16:41

Az egyiptomi főváros központjában kedd délelőttre már mintegy százezren gyűltek össze, hogy részt vegyenek a Hoszni Mubarak államfő elleni tömegdemonstráción – jelentette egy hírügynökségi tudósító a helyszínről. Az országosnak meghirdetett tüntetéseken a szervezők reményei szerint összesen egymilliónyian lesznek.

Délelőtt tízezrek tartottak a kairói belvárosba, de kérdés, mennyien jutnak el oda, mert a hadsereg lezárta a központba vezető utcákat. A levegőben helikopterek köröztek.

A már a központban lévő tüntetők Mubarak távozását követelő jelszavakat skandáltak, és az elnököt felkötve ábrázoló táblákat tartottak fel. Mások olyan táblát vittek, amelyen az elnök fotója alatt ez a felirat állt: „Lehullik a fejed!". Sokan – a kijárási tilalom ellenére – a Tahrír téren, a tüntetők fő gyülekezési helyszínén töltötték az éjszakát.

A hadsereg ezenkívül ellenőrzése alá vonta Kairó határán is a bevezető utakat, valamint más olyan városoknál (például El-Fajjúm, Szuez, El-Manszúra, Alexandria), amelyekben kedden tüntetésre lehetett számítani. Az Alexandria felől a fővárosba tartó autókat Kairótól egy kilométerre megállítják, és nem engedik tovább. Kairó után a Földközi-tenger partján fekvő városban lehet a legnépesebb tüntetésre számítani kedden.

1595913616
Az egyiptomi Hurghadán nyugalom uralkodik. A tüntetések és zavargások annyiban éreztetik hatásukat, hogy egyre kevesebb az üzemanyag, nincs internetkapcsolat, és a bankok zárva tartanak – mondták el a Vörös-tenger parti üdülőhelyen élő magyarok az MTI-nek keddre virradó éjszaka. A Hurghadából induló, elsősorban Kairóba és Luxorba irányuló kirándulásokat leállították.

„A vérontás elkerülése" érdekében a hatalomból való távozásra szólította fel kedden az elnököt ötven egyiptomi emberjogi szervezet. Közleményükben követelték, hogy „hat hónapon belül tartsanak szabad és átlátható parlamenti és elnökválasztásokat".

A hadsereg hétfőn bejelentette, hogy nem fog erőszakot alkalmazni a tüntetőkkel szemben, s követeléseiket „legitimnek" nevezte. A hatóságok, hogy megakadályozzák nagyobb tömegek mozgását az országon belül, felfüggesztették a vonatközlekedést. Kedden már nem járt a Kairót a tőle 20 kilométerrel északra fekvő Subra-el-Hémával összekötő metró sem.

A külföldi országok közben igyekeznek minél gyorsabban kimenekíteni állampolgáraikat Egyiptomból. Az Air China és a Hainan kínai légitársaságok kedden 480 kínai állampolgárt szállítottak el Egyiptomból, s két másik kínai járat Kairóba tart. Tajvan 500 embert menekít ki a közel-keleti országból charter- és menetrend szerinti járatokon. A kairói nemzetközi repülőtéren a tokiói kormány által bérelt három repülőgép vár arra, hogy elszállíthassa a japán turistákat. Az európai légitársaságok – köztük a Lufthansa, az Austrian Airlines és az Air Berlin – közölték, hogy nagyobb befogadóképességű gépeket állítanak forgalomba, illetve mentesítő járatokat indítanak Egyiptomba. Az Obama-kormányzat Egyiptomba küldte volt nagykövetét, hogy tárgyaljon a rendszer magas rangú képviselőivel, és nyomatékosítsa a demokratikus reformokat szorgalmazó amerikai álláspontot. Frank Wisner arról igyekszik meggyőzni tárgyaló partnereit, hogy indítsanak el széles körű gazdasági és politikai változásokat, amivel meg tudják nyitni az utat a szabad és tisztességes választások előtt.

1595913616
Ali Akbar Szálehi iráni külügyminiszter egy tévéinterjúban úgy nyilatkozott, hogy az egyiptomi felkelés elő fogja segíteni egy „iszlám Közel-Kelet" létrejöttét. Szálehi elítélte az amerikai beavatkozást a „szabadságra törekvő" népi mozgalomba és Irán támogatásáról biztosította a tüntetőket. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő korábban annak rémét idézte fel, hogy Egyiptomban iráni típusú rendszer jön létre.

Eközben Egyiptomban az utolsó internetszolgáltató működését is megbénították. A Noor-csoport hétfőn kora este kezdett el eltűnni a világhálóról. Az internet volt a kormányellenes tüntetők mozgósításának egyik fő eszköze, és a négy legnagyobb szolgáltató már csütörtök este óta nem működik. A Google internetes kereső és tartalomszolgáltató viszont speciális szolgáltatást indított, amelynek révén az egyiptomiak internet nélkül is eljuttathatják üzeneteiket a Twitterre.

Politikai elemzők már arról beszélnek, nem az a kérdés, hogy Mubarak távozik-e a hatalomból, hanem az, hogy mikor és milyen körülmények között. Az országot a monarchia 1952-es megdöntése óta irányító egyiptomi hadseregnek döntő szava lesz abban, hogy ki lép Mubarak helyébe. Egyesek arra számítanak, hogy a hadsereg megtartja hatalmának egy jelentős részét, de közben elégséges mennyiségű reformot vezet be annak érdekében, hogy elejét vegye az újabb tiltakozásoknak.