Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

India is C-17-esekre vágyik

Szöveg: JETfly |  2010. január 14. 9:32

A Boeing repülőgépgyártó vállalat a napokban hozta nyilvánosságra, hogy India az Amerikai Egyesült Államok kormányához fordult 10 db C-17 Globemaster III szállító repülőgép lehetséges beszerzésével kapcsolatban. Az indiai légierő ezekkel a repülőgépekkel kívánja modernizálni a légi szállítási képességeit, mind a katonai, mind a humanitárius légi szállítás területein egyaránt.

A döntést megelőzően múlt év februárjában az indiai Bangaloreban megrendezett Aero India 2009 légi és űrtechnológiai szakkiállításon a C-17-es bemutató repülések keretében mutatkozott be az indiaiaknak, ahol a védelmi minisztérium és a légierő szakértői ismerkedhettek meg a repülőgép képességeivel feladat végrehajtás közben, és megbizonyosodhattak arról, hogy a repülőgép nagy megbízhatóságú, magas bevethetőségi mutatókkal rendelkezik. A légierő szerint elérkezett az idő, hogy szállítógép flottáját gyarapítsa, továbbá részben le is cserélje a már meglévő orosz gyártású AN-32 és IL-76 típusokat.

A harcászati és hadászati célokra egyaránt használható C-17 Globemaster szállító repülőgép az egyedüli a világon, amely képes nagyméretű harci eszközök és nagy létszámú csapatok szállítására és ledobására közvetlenül a harcmezőre, valamint humanitárius segélyek eljuttatására világszerte.

Jelenleg 212 db C-17-es üzemel világviszonylatban, amelyből 19 db nem amerikai tulajdonban van. Az Egyesült Államok légiereje, beleértve a nemzeti gárdát és a készenléti egységeket is, 193 db-ot tart számon. Többek között az Egyesült Királyság (amely nemrég kötött szerződést a hetedik szállító repülőgépe beszerzéséről), Katar, a kanadai és az ausztrál légierő, valamint a NATO 12 tagú Startégiai Légiszállítási Képessége (SAC) is rendelkezik ezen típussal. Az Egyesült Arab Emirátusok ez év január elején írta alá a szerződést hat Boeing C-17-es beszerzéséről.