Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

India izraeli harckocsi-elhárító rendszert vásárol

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu / DefenseNews |  2011. április 1. 13:42

Az izraeli Rafael Advanced Defence Systems Ltd. mintegy egymilliárd dollár értékben szállít az indiai hadsereg számára több ezer Spike típusú harckocsi-elhárító rakétát, az ehhez tartozó 321 indítóállványt, 15, a kiképzéshez szükséges szimulátort valamint kiegészítő berendezéseket.

A 2010 júniusában kiírt tenderen a Rafael volt az egyetlen ajánlattevő, amelynek eredményeképpen az indiai hadseregnek be kellett szereznie egy külön engedélyt, hogy az egyetlen potenciális pályázóval aláírhassa a szerződést. A General Dynamics Corporation, a Raytheon Company, a Pan-European MBDA valamint az orosz Rosoboronexport cégek úgy döntöttek, hogy nem vesznek részt a tenderen.
Egyes információk szerint az egyik legnagyobb gondot a technológia átadása jelentette a cégek számára. Az nem derült ki, hogy a tendertől visszalépő cégek azért határoztak-e így, mivel nem voltak hajlandóak megosztani technológiájukat Indiával vagy sem, míg a Rafael céggel kapcsolatos kép is csak a későbbiekben fog tisztázódni.

Egyes információk szerint az indiai hadsereg különböző konfigurációkban fogja megkapni a Spike rakétákat: Izraelben összeszerelt, használatra kész állapotban, részegységenként, amelyek végső összeszerelésére Indiában kerül sor, és lesz olyan, amikor a teljes összeszerelésre az indiai állami tulajdonban lévő Bharat Dynamics Ltd. üzemében kerül sor.
Az indiai hadsereg a tervek szerint a Spike rakétarendszereket orosz építésű harcjárművekre fogja telepíteni.
A hadseregtől származó információk szerint a tesztek befejeződtek, és a Spike rakéták bizonyították azokat a képességeket, amelyeket az indiai hadsereg határozott meg: 2,5 kilométeres hatótávolság nappal és éjjel, 90 százalékos találati pontosság. A tender kiírásában azt is meghatározták, hogy rakétáknak Fire-and-forget (tüzelj és felejtsd el) irányító rendszerrel kell rendelkeznie. A Fire-and-forget a rakéták harmadik generációs irányító rendszere. A rendszer lényege, hogy a rakéta az indítás után nem igényel további irányítást.
India Izrael védelmi iparának egyik legnagyobb vásárlója.

1595916343