Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Indiai kártérítési igény brit repülőgépek miatt

Szöveg: JETfly |  2010. február 11. 13:12

India több millió dollár kártérítés megfizetését kéri a brit BAE Systems vállalattól, a cégtől vásárolt repülőgépeknél felmerülő problémákért. A benyújtott kompenzációs igényben a Hindustan Aeronautics Limited (HAL) tételesen felsorolja azokat a hiányosságokat, amelyekkel az indiai légierőnek kellett szembesülnie a brit cégtől vásárolt Hawk típusú kiképző repülőgépekkel kapcsolatban.

A BAE Systems 2004-ben kötött szerződést az indiai védelmi minisztériummal 24 darab Hawk-132 típusú kiképző repülőgép közvetlen szállításáról, valamint további 42 darab gyártásáról a HAL üzemében.

Több eszközt és berendezést, amit a brit BAE Systems szállított az indiai cég számára „újra kellett gyártani", monda a HAL cég egy magát megnevezni nem kívánó képviselője.

„Sok problémával néztünk szembe a program során, ami késleltette a repülőgépek összeszerelését." A problémák mellett a Hindustan Aeronauticsnak rendszeresen szembe kellett néznie a tartalék alkatrészek késedelmes szállításával, amelyek elengedhetetlenek voltak a kiképző gépek karbantartásához.

A „felesleges problémák" miatt, amelyek „nem voltak rögzítve" a megállapodásban a HAL most 10,5 millió dollár kártérítés megfizetését kéri a BAE Systemstől. A tárgyalások már megkezdődtek a brit cég valamint a HAL cég képviselői között Bangaloreban.

A brit fél véleménye jelenleg nem ismert a kialakult helyzettel kapcsolatban.

Címkéklégierő